Chestiunea mumiei lui Vladimir Ilici Ulianov rămâne una spinoasă, între păstrarea memoriei liderului bolșevic și clasificarea sa printre cei mai sângeroși satrapi ai omenirii.

„Trupul lui Vladimir Lenin nu are ce căuta în Piața Roșie, dar problema înmormântării trebuie abordată cu grijă”, a declarat, suficient de evaziv, sfinția sa.

Pentru arhiepiscopul Ilarion Alfeiev, dogma creștină trebuie respectată, fie și în cazul celui care a trimis mii de slujitori ai Domnului la chinuri și la moarte.

Mai devreme sau mai târziu, trupul lui Lenin va fi înmormântat. Când și în ce circumstanțe se va întâmpla acest lucru, este cu totul altă problemă.

Arhiepiscopul Ilarion s-a lansat și în considerații istorice referitor la activitatea revoluționară a fostului premier al URSS.

Alături de alți revoluționari, Lenin a revenit în Rusia pe banii Germaniei, aflată, la acea dată, în război cu Rusia, a arătat Ilarion. „Cu alte cuvinte, Germania înțelegea că nu va putea învinge Rusia pe cale cinstită”, a explicat el.

Potrivit lui Ilarion, trădătorul patriei, un om care, conform legilor obișnuite, ar fi trebuit judecat pentru asta, a venit în Rusia într-un vagon plumbuit.

„Așa a fost să fie, ca tocmai de acest om să se leagă începutul „terorii roșii”, începutul represiunii în masă a poporului rus și eu cred că, firește, acest om nu are ce căuta în Piața Roșie”, a spus mitropolitul, în cadrul emisiunii „Biserica și lumea”.

Pe de altă parte, a adăugat el, trebuie înțeles faptul că Lenin rămâne un fel de altar pentru adepții lui. Când bolșevicii aruncau în aer catedrale, când îi lichidau pe preoți, au atentat la credința noastră, a apreciat arhiepiscopul Ilarion.

„Iar dacă, acum, trupul lui Lenin va fi scos din mausoleu, va fi un atentat la adresa credinței acelor oameni pentru care trupul lui Lenin rămâne un altar”, a explicat mitropolitul.

Iată de ce, a continuat Ilarion, în această chestiune trebuie acționat cu grijă, pentru a nu provoca cine știe ce confruntare civilă.

În special comuniștii s-au opus vehement ideii de a face ceva cu trupul lui Lenin. „După toate probabilitățile, va trebui să mai așteptăm ceva timp până când Lenin va fi înmormântat”, a estimat înalta față bisericească.

În ceea ce privește folosirea pe mai departe a mausoleului, clădirea în sine ar trebui păstrată ca operă a marelui arhitect Șușev, care a construit câteva catedrale și multe alte clădiri, a estimat arhiepiscopul Ilarion, în opinia căruia, în interior, ar fi logică amenajarea unui muzeu al represiunilor în masă.

NapocaNews