Ministerul Culturii a anunţat lansarea unei campanii de promovare a lecturii în limba română pentru cei din diaspora.

Intitulată „Diaspora citește românește”, campania oferă acces gratuit persoanelor aflate departe de ţară la peste 2 000 de cărți digitale (ebook, audiobook, videobook, fișe de lucru) prin intermediul platformei diaspora.citeste.ro.

Cititorii pot accesa volume din mai multe domenii, „de la literatură românească și străină, ficțiune pentru copii și adulți, cele mai noi și mai căutate cărți ale momentului, bestselleruri, până la atlase și enciclopedii electronice National Geographic, Dorling Kindersley, videobookuri Disney, materiale educaționale Macmillan Education, Oxford University Press, Harvard University Press, teste MENSA sau STEM, manuale și auxiliare școlare”.

Platforma se adresează doar persoanelor din afara graniţelor, cărora le dă posibilitatea să citească în limba română de pe orice dispozitiv cu acces la internet (telefon, tabletă sau computer).

„Acest proiect îi poate ajuta în dezvoltarea lor personală. Încurajăm cititul oriunde și pentru oricine“, a declarat Bogdan Gheorghiu, Ministrul Culturii.

Proiectul implementat în parteneriat cu Grupul Editorial Litera va ajuta la îmbunătățirea limbajului copiilor care merg la școală peste hotare, dar și la păstrarea identității naționale, anunţă cele două instituţii.

„Limba maternă este unul dintre cele mai importante repere de identitate în viața fiecăruia dintre noi. Indiferent în ce parte a lumii s-ar afla, românii vor să citească românește și să ofere copiilor lor povești românești sau cărți in limba română“, a declarat Dan Vidrașcu, directorul general al Grupului Editorial Litera.

NapocaNews