Fundația Culturală Carpatica a organizat conferința cu tema „Ziua Eliberării Clujului”. Evenimentul a avut loc luni, 12 octombrie, începând cu ora 13.00, la Galeria „Casa Artelor” de pe Bulevardul Eroilor din Cluj-Napoca.

Conferința s-a desfășurat în cadrul proiectului „Academia Comunicării dintre Generații. Rolul Marii Uniri în Conștiința Românilor. 100 de ani de la edificare a României de azi”, finanțat de Primăria și Consiliul Local Cluj-Napoca.

Despre Ziua Eliberării Clujului a conferențiat în fața unui public ales dr. Ionuț Țene, care a susținut importanța acestei zile în istoria orașului, care a devenit un brand și o bună ocazie pentru desfășurarea Zilelor Clujului în jurul acestei date simbol.

”In urma Diktatului de la Viena, din 30 august 1940, impus de Italia fascistă şi Germania hitleristă, România pierdea o parte din teritoriul naţional. Transilvania de Nord-Vest a fost ocupată de trupele horthyste în septembrie 1940. Oraşul Cluj a intrat sub administraţia maghiară, iar Universitatea „Regele Ferdinand I” s-a refugiat la Sibiu. Au fost patru ani de grele încercări pentru puţinii români rămaşi în oraş. Dacă înainte de Dictat trăiau în oraş peste 50.000 de români, în 1944 mai vieţuiau în Cluj numai circa 11.000, supuşi unei politici dure de deznaţionalizare. Contextul complicat al Zilei Eliberării Clujului la 11 octombrie 1944, trebuie inclus într-un context mai larg, între odiosul Dictat de la Viena, din 30 august 1940, şi introducerea administraţiei româneşti, pe 13 martie 1945. Astăzi celebrăm victoria militarilor români de atunci, dar şi a patrioţilor români din rezistenţă, cu conştiinţa că am reconstruit în timp un oraş dinamic şi prosper integrat valorilor democratice europene şi un fanion al municipiilor din ţara noastră” a declarat Ionuț Țene.

Moderatorul arh. Ionel Vitoc a arătat importanța celebrării acestei zile pentru tinerele generații, care doresc să trăiască în libertate.A propus ca ziua să fie inclusă în Zilele Clujului.

NapocaNews