Clujul se află între cele 10 judeţe ale României care vor înregistra o diminuare a populaţiei mai mică de 100.000 de persoane în următorii 50 de ani, în condițiile în care la nivel național aceasta va scădea cu până la jumătate față de prezent.

Declinul și îmbătrânirea populației vor produce efecte în mai multe domenii, de la economie şi societate, la numărul de parlamentari şi europarlamentari, conform Hotnews. Institutul Național de Statistică estimează populația în patru variante de calcul.

Cea constantă reprezintă o una reper, pentru a compara rezultatele obţinute prin menţinerea valorilor fertilităţii, speranţei de viaţă şi migraţiei nete din 2019 înregistrate în cadrul fiecărui judeţ. Există și variantele optimistă, pesimistă, medie.

În varianta constantă, România ar urma să ajungă în 2070 la 10,8 milioane locuitori. În cea optimistă, rezultatul proiectării este de 15,3 milioane locuitori, iar în cea pesimistă, de 11,8 milioane. În varianta medie România ar urma să aibă o populaţie rezidentă de 13,2 milioane.

NapocaNews