Compartimentul Comunități Istorice al Institutului Cultural Român (ICR) organizează un concurs de colinde și obiceiuri românești pentru copiii și adolescenții din comunitățile românești istorice.

La concursul intitulat „Colaj de obiceiuri de iarnă” pot participa copii și tineri cu vârsta maximă de 20 ani, care trăiesc în următoarele regiuni: Bucovina de Nord (Regiunea Cernăuți), Maramureșul de Nord (Regiunea Transcarpatia), Basarabia de Sud (Regiunea Odessa) Voivodina și Timoc, Ungaria și Bulgaria.

Concurenții sunt invitați să se înregistreze audio-video interpretând colinde sau prezentând obiceiuri de iarnă păstrate în comunitatea lor: obiceiuri de Crăciun, de Sfântul Nicolae, de Anul Nou, de Bobotează, rețete culinare, procedee de confecționare a unor obiecte folosite la colindat și altele asemenea.

„Institutul Cultural Român organizează pentru prima dată un astfel de concurs de promovare a tradițiilor și obiceiurilor românești în comunități istorice din vecinătate, tocmai pentru că vrem să demonstrăm că acest patrimoniu cultural este mai relevant decât oricând”, a declarat Vlad Condrea, coordonatorul proiectului.

„Colindele, tradițiile, obiceiurile constituie un reper, iar noi intenționăm să contribuim la păstrarea lor în memoria colectivă chiar și într-un decembrie 2020 atipic”, a adăugat el.

Materialele video trebuie să aibă o durată maximă de 5 minute și să fie trimise până la data de 12 noiembrie 2020, prin transfer, la adresa vlad.condrea@icr.ro, urmând ca jurizarea să fie făcută de o comisie de experți independenți.

Fiecare participant se poate înscrie în concurs cu un singur clip video, iar clipurile în care vor figura mai multe persoane vor primi un singur premiu.

În 16 noiembrie 2020 se vor anunța câștigătorii, iar până în 18 noiembrie inclusiv se pot depune contestații. Soluționarea acestora se va anunța în 20 noiembrie.

La finalul concursului, Institutul Cultural Român va realiza un colaj cu materialele premiate. Acesta va fi publicat în 11 decembrie.

NapocaNews