Intrarea Maicii Domnului în Biserică este prima zi din postul Crăciunului în care este dezlegare la pește. Următoarea zi în care este dezlegare la pește este pe data de 23 noiembrie.

Pe data de 21 noiembrie 2020, este dezlegare la pește și avem parte de sărbătoarea Intrarea în Biserică a Maicii Domnului. Există multe tradiții care atrag norocul, sporul și sănătatea. Dar există și restricții în această zi importantă din calendarul creștin ortodox. Această zi vorbește despre momentul în care Fecioara Maria, în vârstă de 3 ani, a fost adusă de părinţii săi, Ioachim şi Ana, la Templul din Ierusalim.

În credința populară se spune că de Intrarea Maicii Domnului în Biserică, ca și de Crăciun, cerurile se deschid, iar oamenii pot să înțeleagă graiul animalelor. De asemenea, este momentul în care credincioșii se roagă pentru împlinirea celei mai arzătoare dorințe din viața lor. Mai mult decât atât, la țară, fetele care vor să-și afle ursitul, merg la fântâna din sat cu o lumânare albă. Astfel că la cântatul cocoşului, fiecare fată aprinde lumânarea aşezată pe marginea fântânii şi priveşte în fântână. Pe luciul apei, cea care împlineşte ritualul poate să vadă chipul celui care-i este ursit.

De această sărbătoare, credincioșii optează pentru bucate de post, dar și preparate din peşte, care sunt aduse înainte la biserică pentru a fi sfințite. Astfel de ofrande sunt împărţite copiilor şi săracilor. De asemenea, în ziua praznicului, la biserică se mai fac pomeniri pentru cei care au murit în condiţii suspecte, înecaţi şi fără lumânare. În memoria lor se împart pachete cu peşte, cu fructe şi lumânări ori o candelă. În plus, în anumite localităţi din nordul ţării, pentru oamenii care au murit fără lumină se dau de pomană plăcinte cu dovleac dar şi câte o lumânare albă deoarece, potrivit tradiţiei, lumânarea albă, dincolo de ultimul hotar al vieţii, nu se stinge niciodată, notează crestinortodox.ro.

NapocaNews