Premierul ungar, Viktor Orban, a criticat mecanismul de conditionare al fondurilor UE de respectarea statului de drept sustinand ca reprezinta o reminiscenta sovietica, reprezentand o metoda de santaj a statelor europene pe baza ideologica.

„Despre planul de a conditiona acordarea fondurilor UE de niste criterii legate de statul de drept, seful guvernului de la Budapesta a spus ca joi a avut o discutie lunga cu cancelarul german Angela Merkel, spunandu-i si acesteia ca banii maghiarilor nu pot fi luati, „bani vor exista, economia va functiona, dezvoltarea va avea loc”, scrie G4media.

In acelasi timp, Viktor Orban a aratat ca noul proiect de lege elaborat sub coordonarea germanilor nu se refera, de fapt, la lege, ci la politica.

Orban a mai spus ca i-a spus si cancelarului german ca, daca aceasta lege va fi adoptata, „inseamna o transformare a Uniunii Europene intr-o Uniune Sovietica”. Si asta intrucat in Uniunea Sovietica era ceva comun sa fie impusa o conditie fara criterii obiective, iar mai apoi sa fie infiintata o comisie in fata careia sa se dea socoteala din motive ideologice; daca cineva „iesea un pic de pe drum”, era avertizat, daca nu intra in rand cu ceilalti, era pedepsit, iar de contestatii nici nu putea fi vorba, a explicat.

Actualul proiect al UE este „exact acelasi lucru”: nu exista criterii obiective si nici cale de atac, vor sa santajeze statele pe o baza ideologica, a spus Orban, subliniind ca „uniunea nu a fost creata pentru a fi a doua Uniune Sovietica”.

Pe vremuri, in perioada comunista, toate acestea se numeau „activitate antisovietica”, iar acum vor sa pedepseasca statele membre referindu-se la „activitate anti-europeana”, a spus premierul ungar.

Politicianul a mai subliniat ca „in UE se va intampla ceea ce vor statele membre, iar ceea ce acestea nu vor, nu se va intampla”.

Recent prim-ministrul ungar, Viktor Orban, si-a oficializat intr-o scrisoare amenintarea de a exercita dreptul de veto impotriva bugetului UE si a planului european de relansare, daca se mentine proiectul de a conditiona fondurile de respectarea statului de drept.

Guvernul Ungariei a propus marti, 10 noiembrie, un amendament constitutional prin care se urmareste impunerea viziunii crestine a rolurilor de gen in cresterea copiilor, in contextul in care partidul nationalist de guvernamant al premierului Viktor Orban apeleaza la retorica anti-LGBT pentru a-si consolida sustinerea in randul electoratului, informeaza AFP.

Proiectul de amendament inaintat parlamentului de ministrul justitiei Judit Varga afirma ca trebuie sa li se garanteze copiilor o „crestere bazata pe valori ce decurg din …cultura crestina a Ungariei”.

„Baza relatiilor de familie este casatoria”, a declarat ea. „Mama este o femeie, tatal este un barbat”.

NapocaNews