Scandalul de rasism în care este implicat l-a determinat pe Sebastian Colțescu să își angajeze un avocat spaniol și are de gând, dacă va fi găsit vinovat de rasism de către UEFA, să atace decizia și să solicite despăgubiri de ordinul milioanelor de euro fie la CEDO, fie la Curtea Penală Internațională de la Haga, notează GSP:RO.

„Eu l-am căutat pe Sebastian Colțescu pentru a-i propune să-l apăr fiindcă eu cred cu tărie în faptul că e nevinovat”. Declarația îi aparține lui Josep Vandellos, avocatul spaniol care a dezvăluit într-un interviu pentru Gazeta Sporturilor că îl va reprezenta pe „centralul” român în procesul care va urma și în care va fi nevoit să se apere în fața membrilor UEFA de acuzația de rasism la adresa lui Pierre Webo, secundul lui Bașakșehir.

Arbitrul român, care până în acest moment nu a făcut niciun comentariu pe subiect, respinge ferm toate capetele de acuzare și, așa cum a susținut inclusiv în seara evenimentelor petrecute la Paris, nu se simte vinovat nici măcar 0,1%, motiv pentru care are de gând să meargă în toate instanțele posibile, sportive, dar nu numai, pentru a-și dovedi nevinovăția.

Colțescu l-ar fi anunțat deja pe Josep Vandellos, dar și pe cei apropiați, că dacă UEFA îl va declara vinovat și va exista cea mai mică urmă de rasism, cu care s-ar putea alege ca ștampilă după acest caz, atunci are de gând să continue să-și caute dreptatea nu doar la Tribunalul de Arbitraj Sportiv de la Lausanne, ci și la alte instituții recunoscute pe plan mondial. Fie la Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO), cu sediul la Strasbourg, fie chiar la Curtea Penală Internațională de la Haga.

Aceasta din urmă e o instanță care are menirea și scopul de a judeca persoane ce au comis genociduri, crime de război și crime împotriva umanității.

La acest ultim capitol sunt prezentate, pe larg, toate spețele care ar putea face obiectul unui proces: persecutarea unui grup pentru motive de ordin politic, rasial, național, etnic, cultural, religios sau bazat pe sex, sau în funcție de alte criterii universal recunoscute ca inadmisibile în dreptul internațional, alte acte inumane cu un caracter similar, cauzatoare de suferințe puternice și care aduc atingere gravă integrității fizice sau mentale.

NapocaNews