Episcopul Ignatie a tratat în predica duminicală un subiect actual, des întâlnit în societatea contemporană. Pornind de la martirajul Sfântului Ştefan, Preasfinţia Sa a vorbit pe de o parte, despre calomnie și minciună, iar pe de altă parte, despre puterea și vigoarea adevărului.

Omilia a fost adresată în biserica din localitatea natală, Bilbor – jud. Harghita.

Părintele Episcop Ignatie a afirmat că adevărul trebuie mărturisit cu inteligență și fermitate. În fața lui Dumnezeu are câștig de cauză cel care rămâne în adevăr: „În fața lui Hristos câștigă doar cei care spun adevărul. În fața oamenilor, o aparentă biruință e posibil să o aibă cei care disprețuiesc și calomniază”.

Despre primul martir al Bisericii, Părintele Episcop a spus că „întruchipează cel mai autentic dragostea necondiționată pe care a avut-o față de Hristos” pentru că, deşi se afla într-un mediu ostil creștinismului Sfântul Ştefan „a avut tăria de caracter de a le vorbi celor de față despre niște realități care, pe ei, îi deranjau”.

Cei care îl calomniau și îl desconsiderau pe Sfântul Arhidiacon Ștefan (…) «fremătau de furie și scrâșneau din dinți». Aceasta este imaginea celor care calomniază și spun minciuni, a celor care își fundamentează viața pe manipulare, pe rostirea unor jumătăți de adevăr.

Ierarhul a atras atenţia asupra faptului că „din nefericire, în lumea de astăzi, minciuna și calomnia au mai mult câștig de cauză”. Majoritatea adoptă acest comportament, a spus Preasfinţia Sa. „80-90% calomniază, restul spun adevărul”.

Este de ajuns să lansezi în spațiul public sau în cel virtual o minciună despre cineva. Se rostogolește cu iuțeala fulgerului și nimeni nu mai este interesat să vadă dacă este adevărat sau nu ceea ce se spune. Nu mai avem capacitatea de a căuta adevărul. Ne hrănim cu calomnia, minciuna și batjocura.

Cei care spun adevărul – chiar cu riscul de a-și pune în pericol prestigiul și vizibilitatea socială sau chiar viața – vor avea curajul să se gândească că Dumnezeu este esențial pentru viața lor. El este Adevărul însuși și de la El primesc puterea de a mărturisi.

NapocaNews