Secretarul Trezoreriei Statelor Unite, Steve Mnuchin, a recunoscut public, luni, că sistemul informatic al instituţiei a fost accesat de hackeri, la peste o săptămână de când Reuters a scris despre acest atac.

Vorbind la CNBC, Mnuchin a recunoscut că hackerii au accesat reţeaua neclasificată a Trezoreriei, dar a minimizat gravitatea atacului.

”Nu vedem nicio penetrare a sistemelor noastre clasificate. Sistemele noastre neclasificare au fost accesate într-o anumită măsură. Pot afirma că vestea bună este nu există pagube, nu au fost pierdute cantităţi mari de informaţii”, a explicat acesta.

Mnuchin a mai spus că nu va oferi alte detalii pentru că încă sunt detalii ”care nu pot fi dezvăluite”.

Trezoreria nu a răspuns încă unei solicitări pentru informaţii suplimentare legate de comentariile făcute de Mnuchin.

Autorităţile americane şi experţii în securitate cibernetică din mai multe ţări încă încearcă să aducă sub control această breşă de securitate, care a început mai devreme în acest an, când hackerii au accesat compania de software SolarWinds din Texas şi au folosit-o ca rampă de lansare pentru a pătrunde în reţelele instituţiilor guvernamentale şi ale companiilor.

Oficiali de rang înalt, inclusiv secretarul de Stat Mike Pompeo, au atribuit această operaţiune ambiţioasă de spionaj Rusiei, dar unii oficiali şi experţi au spus că este prematur de ştiut cu siguranţă cine este în spatele acesteia.

Kremlinul a negat orice implicare, iar preşedintele Donald Trump, care pe parcursul mandatului său a luat apărarea Rusiei în faţa diferitelor acuzaţii de hacking, a minimizat cazul şi a ridicat posibilitatea că ar fi implicată China.

Procurorul general Bill Barr s-a distanţat şi el, luni, de Trump, afirmând într-o conferinţă de presă că este de acord cu evaluarea făcută de Pompeo, că Rusia este responsabilă.

”Cu certitudine par să fie ruşii, dar nu voi discuta dincolo de asta”, a spus Barr.

NapocaNews