În luna august 2019 Asociația Civică pentru Demnitate în Europa (ADEC), condusă de Dan Tanasă, a sesizat CNCD cu privire la faptul că pagina de Facebook a Primăriei Tomești, județul Harghita, este redactată exclusiv în limba maghiară, fapt ce constituie o discriminare pe criterii etnice a cetățenilor români necunoscători ai limbii maghiare.

CNCD a respins sesizarea ADEC prin Hotărârea nr. 929/11.12.2019, prin care a decis că „aspectele sesizate nu intră sub incidența O.G. nr. 137/2000”.

ADEC a acționat în judecată CNCD și pe primarul comunei Tomești, UDMR-istul Kedves Robert, pentru a anula decizia CNCD.

În data de 2 decembrie a.c. Curtea de Apel București a dat câștig de cauză ADEC, a anulat hotărârea CNCD și a aplicat primarului din Tomești o amendă de 1000 de lei pentru discriminarea pe criterii etnice a românilor, titrează Dan Tanasa.ro.

Sentința Curții de Apel București pe scurt (detalii aici): „Admite cererea. Anulează hotărârea atacată. Aplică pârâtului Instituţia Primarului Comunei Tomeşti, jud. Harghita o amendă de 1000 lei. Obligă pârâtul Instituţia Primarului Comunei Tomeşti să plătească reclamantului 50 lei cheltuieli de judecată. Cu recurs în 15 zile de la comunicare depus la sediul acestei instanţe. Pronunţată prin punerea soluţiei la dispoziţia părţilor prin grefa instanţei”.

NapocaNews