Sfântul Apostol Andrei, cel Întâi Chemat, Ocrotitorul României, sărbătorit luni, 30 noiembrie 2020, este și ocrotitorul spiritual al Înaltpreasfințitului Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului şi Clujului şi Mitropolitul Clujului, Maramureşului şi Sălajului. Ierarhul și-a sărbătorit ziua onomastică prin rugăciune și mulțumire adusă lui Dumnezeu pentru toate darurile revărsate.

Cu acest prilej, de la ora 10:00, la Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, Înaltpreasfințitul Părinte Arhiepiscop și Mitropolit Andrei, împreună cu Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Clujului, a oficiat Sfânta Liturghie, în sobor restâns de preoți și diaconi.

Din sobor au făcut parte clerici de la Centrul Eparhial, părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu și slujitori ai catedralei, printre care vicarul eparhial – preotul Iustin Tira, decanul facultății – arhim. prof. univ. dr. Teofil Tia și eclesiarhul catedralei – protosinghelul Simeon Pintea.

După citirea pericopei evanghelice, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căreia a vorbit despre paternitatea duhovnicească și părinția întru credință, titrează Radio Renașterea.

„Astăzi sărbătorim împreună această taină mare a paternității duhovnicești, a părinției întru credință. Ne uităm cu admirație și cu recunoștință la Sfântul Apostol Andrei, părintele neamului nostru românesc, care ne-a născut întru credința ortodoxă, și ne uităm și la părintele eparhiei noastre, Părintele Mitropolit Andrei, și ne folosim de un singur verset, cu referire la misiunea amândurora, din prima Epistolă către Corinteni, capitolul 4, versetul 15: «Căci de aţi avea zeci de mii de învăţători în Hristos, totuşi nu aveţi mulţi părinţi. Căci eu v-am născut prin Evanghelie în Iisus Hristos»”, a spus PS Benedict, în omilia rostită.

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul de cameră „Psalmodia Transylvanica” al Facultăţii de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, dirijat de părintele prof. univ. dr. Vasile Stanciu, directorul Școlii Doctorale „Isidor Todoran”.

La finalul Sfintei Liturghii, eclesiarhul catedralei, protosinghelul Simeon Pintea, i-a transmis chiriarhului urările din partea clerului şi a credincioşilor încredințați spre păstorire și i-a oferit un aranjament floral.

Părintele Mitropolit Andrei a mulțumit lui Dumnezeu pentru toate binefacerile revărsate, precum și tuturor celor prezenți, pentru urările făcute cu prilejul prăznuirii ocrotitorului spiritual.

NapocaNews