Moderna a anuntat pe 16 noiembrie 2020 ca vaccinul mRNA-1273 este finalizat si ofera o eficienta de 94,5%. Cu toate acestea, serul a fost conceput inca din 13 ianuarie 2020, la doar doua zile dupa ce a fost facuta publica structura genetica a virusului SARS-CoV-2.

Compania farmaceutica a reusit sa proiecteze vaccinul intr-un singur weekend, la inceputul anului, inainte ca autoritatile chineze sa admita ca virusul poate fi transmis de la om la om, cu o saptamana inaintea confirmarii primului caz in SUA, potrivit The New York Magazine, citat in Hotnews.ro.

La aproximativ o luna dupa diagnosticarea primului cetatean american, inainte de a fi raportat primul deces cauzat de COVID-19 in SUA, vaccinul era deja produs si trimis catre Institutul National de Sanatate din New York pentru inceperea primei etape a testelor clinice. Cu toate acestea, a fost imposibila aprobarea de catre autoritati atat de rapid, cu toate ca eficienta era ridicata.

„E ca si cum ne-am fi propus sa trimitem un astronaut pe Marte in aceeasi zi in care a pasit primul om pe Luna”, spune Nicholas Christakis, directorul unei divizii de cercetare a Universitatii Yale.

Procesul se bazeaza pe o serie de date care nu monitorizeaza protectia pe termen lung si nu masoara efectele pe care le exercita vaccinul asupra transmiterii, ci doar gradul de protectie.

Structura principala a vaccinului a fost conceputa cu aproape doua luni inainte ca Organizatia Mondiala a Sanatatii sa declare ca este vorba despre o pandemie.

NapocaNews