Cercetătorii norvegieni susțin că vaccinurile împotriva COVID-19 ar putea fi prea riscante pentru persoanele foarte în vârstă, dar și pentru bolnavii în faza terminală.

Oficialii norvegieni au transmis vineri că în întreaga ţara 23 de oameni au murit la scurt timp după primirea primei doze de vaccin anti-COVID. Din aceste decese, la 13 persoane, autopsiile au arătat onexiuni între efectele secundare şi cauza morţii, potrivit bloomberg.com, care citează Agenţia Norvegiană de Medicină.

Pentru cei fragili, chiar și efectele secundare relativ ușoare ale vaccinului pot avea consecințe grave,Pentru cei care au o speranță de viață foarte scurtă, beneficiul vaccinului poate fi marginal sau irelevant”, spune Institutul Norvegian de Sănătate Publică.

Companiile Pfizer şi BioNTech sunt în contact permanent cu autorităţile norvegiene pentru a investiga decesele apărute. Reprezentanţii Pfizer spun că numărul de incidente apărut până acum nu este alarmant, ci în linia aşteptărilor.

Reacţiile alergice nu sunt un lucru comun. În Statele Unite, autorităţile au raportat doar 21 de cazuri cu racţii alergice severe, după administrarea a peste 1,9 milioane de doze de vaccin, în perioada 14-23 decembrie 2020. Ceea ce înseamnă de fapt o incidenţă de reacţii de doar 11,1 la milionul de doze vaccinate, potrivit Centrului pentru Prevenirea şi Controlul Bolilor.

Norvegia a vaccinat până acum aproximativ 33.000 de persoane, cu prima doză, concentrându-se asupra celor considerate expuse riscului, inclusiv persoanele în vârstă.

NapocaNews