Iarna vine cu numeroase provocări pentru organismul uman, care este supus unui stres suplimentar produs de variațiile mari de temperatură.

O parte dintre probleme accentuează afecţiunile deja existente şi îi aduc pe pacienți mai des în cabinetele de alergologie. Pacienții cu tendinţe atopice suferă mai mult din pricina iernii, însă nici oamenii fără sensibilitate nu sunt ocoliți de probleme. Iată care sunt afecțiunile pielii cauzate de iarnă.

Pielea uscată

Pielea are cel mai mult de suferit în sezonul de iarnă. Variațiile de temperatură, aerul rece, hidratarea incorectă şi numărul mare de articole vestimentare purtate sunt doar câţiva dintre factorii care contribuie la uscarea excesivă a pielii și îi trimite pe oameni în cabinetele de dermatologie. Oricât ar încerca senzaţia de uscăciune şi şi se piele aspră cu greu dispare. Este recomandat ca în această perioadă să se utilizeze produse de îngrijire grase şi puternic hidratante.

Exces de sebum

Excesul de sebum este o altă manifestare neplăcută care se accentuează în timpul iernii. Cei mai mulţi dintre pacienți încearcă să îndepărtezi excesul, doar că operațiunea nu este corect executată, iar rezultatul este opus, mai mult sebum.

Mătreaţa

Mătreaţa este o altă afecţiune dermatologică ce explodează în timpul iernii. Că şi alte organe şi scalpul suferă din pricina frigului. Inflamaţiile la nivelul scalpului, purtarea accesoriilor care acoperă capul, utilizarea produselor de îngrijire a părului în exces sunt câțiva dintre factorii ce contribuie la formarea mătreţii.

Pielea crăpată

Frigul extrem, diferențele de temperatură dintre interior şi exterior, hidratarea corectă a pielii pot duce la instalarea fisurilor cutanate. Acestea se pot inflama sau se pot suprainfecta şi pot apărea crăpături inestetice. Pacienții care suferă din pricina pielii crăpate trebuie să ia măsuri rapide, în vederea remedierii acestora, în caz contrar pot apărea suprainfectăii.

Psoriazisul, dermatita rozaceea şi dermatita atopică sunt alte boli ale piele care se accentuează în timpul iernii şi care necesita consultul medicului dermatolog.

NapocaNews