Nu există un conflict în coaliția de guvernare, însă e nevoie de respect instituțional, declară președintele AMR, Emil Boc: „Ministerul Sănătății trebuie să știe că nu poate trata administrațiile locale ca o Cenușăreasă”.

Emil Boc, președintele Asociației Municipiilor din România (AMR), spune, la RFI, că explicațiile ministrului Sănătății, Vlad Voiculescu, nu îi satisfac pe primari. Primarul din Cluj-Napoca e nemulțumit de ordonanța de urgență a guvernului care prevede că administrațiile locale trebuie să înființeze și să doteze centrele de vaccinare anti-Covid-19, însă documentul nu menționează și sursa de bani.

„Aici e vorba de reguli și proceduri. Democrația în esență este un ansamblu de reguli și proceduri, care trebuie respectate, indiferent de cine este ministrul Sănătății și indiferent de cine este președintele Asociației Municipiilor din România. Adică această abordare că trebuie problemele ridicate și rezolvate la nivel personal, asta e specific altor tipuri de guvernare, nu tipurilor de guvernare democratică, pentru că noi suntem reprezentanți doar ai unor instituții și eu și domnul ministru. De aceea, problemele trebuie rezolvate prin acte normative și prin proceduri. Or revolta primarilor și nemulțumirea majoră a fost aceea și este în continuare legată de faptul că proiectul de OUG, care este un act fundamental al statului român, care produce efecte juridice, în baza cărora se pot face licitații, se pot întreprinde acțiuni administrative concrete, nu poveștile sau discuțiile dintre persoane fizice, acea OUG redactată de Ministerul Sănătății spune că toată dotarea centrelor de vaccinare, toată plata care vizează personalul care operaționalizează centrele de vaccinare cade în sarcina administrației publice locale. Or acest lucru din nou reprezintă o sfidare a administrațiilor locale, administrații cărora li se atribuie de către Guvern, prin Ministerul Sănătății, sarcini, fără să se aloce resurse financiare. Aici nu e vorba de resurse financiare minime sau nesemnificative, e vorba de milioane de euro, în cazul fiecărei primării mari de municipiu, de la trei la cinci milioane de euro sunt costurile doar legate de plata personalului, ca să nu mai vorbim de costurile legate de achiziționarea frigiderelor, a paturilor, a kit-urilor de vaccinare și a altor lucruri, care iarăși se ridică la niște cheltuieli destul de ridicate”, declară Emil Boc, informează Mediafax.

Președintele Asociației Municipiilor din România precizează că nu are un conflict personal cu Vlad Voiculescu.

NapocaNews