Pe 30 ianuarie 2021, sâmbătă de la ora 13:00, urmașii partizanilor de la Răchițele și Asociaţia Clubul Monarhiştilor Clujeni au organizat o slujbă de pomenire a luptătorilor anticomunişti din Grupul „Şuşman”. Parastasul a fost oficiat la munte, în comuna Mărgău, la mormântul lui Teodor Şuşman, situat pe Versantul Muncelului, lângă drumul judeţean dintre Răchiţele şi Doda Pili.

Amintim că în Munții Apuseni, Grupul „Șușman” a purtat steagul rezistenței anticomuniste timp de un deceniu, între 1948 și 1958. Epopeea partizanilor de la Răchițele s-a încheiat tragic și eroic deopotrivă în dimineața de 2 februarie 1958, când frații Teodor și Avisalon Șușman au murit arși în șura din cătunul Tranișu, asediată și apoi incendiată de Securitate.

Comemorarea din anul acesta s-a aflat sub semnul dorinței de a reconstrui casa familiei Șușman din Răchițele, destinată a deveni un spațiu adecvat pentru instituționalizarea memoriei rezistenței anticomuniste din Apuseni, transmite Asociația Clubul Monarhiștilor Clujeni. În cadrul menifestării comemorative a luptătorilor anticomuniști s-a recitat public poezia ”Partizanul” de poetul clujean Ionuț Țene.

La eveniment au participat câteva zeci de persoane în ciuda frigului și a ninsorii.

NapocaNews

Partizanul

Partizanii urcă pe o rază de soare

Pașii lor calcă norii de nămeți

Acolo sus

Teodor Șușman este munte

Numele lui e Vlădeasa

Fruntea-i Pietrele Albe

Vocea tună furtună la Doda Pilii

Iar sufletul său curge năvalnic pe valea firii

Partizanii nu dorm niciodată

Ei veghează zi și noapte

ca cei din câmpie să respire cel mai curat

și sfințit aer de libertate

Iar seara când se retrag sub peșterile de sub brazi

Aud depărtarea cum doinește carabinele

adevărul despre Miorița

despre poporul de ciobănași,

nu turma de lași

Partizanii sunt stele pe care copiii de moţi

le colindă atunci când ziua învinge noaptea

Ionuț Țene