În România dacă nu mori de Covid 19, la secția ATI, riști să mori sigur ars de viu în spitalele dărăpănate cu instalații electrice improvizate. După incendiul din noiembrie anul trecut de la spitalul Covid 19 de la Piatra Neamț, unde au murit 10 pacienți arși de vii, Ministerul Sănătății, condus de Nelu Tătaru, a promis că va face verificări la toate spitalele din țară ca astfel de incidente grave să nu se mai repete. Nu s-a făcut nimic. Zilele trecute la spitalul de elită bucureștean ”Matei Balș” a avut loc un nou incendiu catastrofal în care șase pacienți au murit arși de vii. E absurd ca la acest spital, cu care senatorul PSD, se lăuda că este unul de elită să se țină tuburile de oxigen în secțiile de terapie ca în clinicile bombardate din Afganistan? Ca și la Piatra Neamț incendiul s-a pornit și niciun doctor sau asistentă nu era pe salon în acel moment să stingă incendiul incipient? La Piatra Neamț, pacienții cu Covid 19 erau închiși la cheie și au ars de vii ca șoarecii? Și la ”Matei Balș” intevenția doctorilor, asistentelor și infirmierelor a fost tardivă, deși eroică, până au sosit pompieri. Ce fac doctorii și cadrele medicale de pe salon noaptea de izbucnesc incendii necontrolate? Au salarii și sporuri, dar trebuie să aibă și conștiința prezenței permanente la căpătâiul bolnavilor din salon. De ce de fiecare dată, la fiecare incendiu, cadrele medicale nu sunt prezente pe salon de la început, ca să observe dacă izbucnește un incendiu și să aibă grijă de pacienți? Toni Grecu a fost în pavilionul groazei de la Institutul ”Matei Balș” în care 5 oameni au murit, după un incendiu izbucnit vineri. Infectat cu SARS-COV-2, Grecu a fost internat la ”Matei Blaș”. Fondatorul grupului ”Divertis” a relatat cum a scăpat cu viață din flăcări, la PRO TV. ”Povestea de azi pentru mine a fost de fapt o cursă sufocantă, extenuantă, fără aer, de 150 de metri, prin faţa unui spital arzând, cursă terminată la uşa salvării în faţa căreia m-am prăbuşit inconştient, dar fericit. Participasem la cel mai mic şi mai extenuant maraton din lume. Şi am alergat şi singur. În urma salvării, spitalul ardea. Sistemul sanitar din România ardea.”

La spitalul ”Matei Balș” vina este colectivă. Toți foștii directori, care nu au asigurat un sistem de oxigenare centralizat al pacienților și căldură în saloane, ca să nu se folosească aeroterme ce pot duce la scurtcircuite. Vina o poartă pe umeri și fostul primar Gabriela Firea, la pachet cu actualul primar Nicușor Dan, care nu a asigurat agentul termic pentru spitalele bucureștene. Drama arșilor de vii de la ”Matei Balș” trebuie să ducă la demisii răsunătoare. În orice țară civilizată un ministru al Sănătății ca Vlad Voiculescu ar trebui să-și prezinte demisia de urgență. Ar fi o asumare politică și morală a guvernului față de o tragedie. Fostul director Streinu-Cercel, împreună cu actualul manager Nițescu să răspundă în fața legii pentru că nu au asigurat rețeaua electrică funcțională în spital și siguranța vieții pacienților pe salon. Sigur că procurorii noștri, la comandă, nu se leagă de mahări, ci doar de găinari. Și nu în ultimul rând, secretarul de stat Raed Arafat, trebuie să fie demis. Veșnicul abonat la sinecuri de stat, Raed Arafat deține funcții de conducere în sistemul medical încă din 2007, când a fost numit secretar de stat în M.I. În ultimii 10 ani sistemul medical a trecut prin circa 13 incendii:

5 ianuarie 2021 Spitalul de Psihiatrie din Gătaia
2 ianuarie 2021 Secţia de Psihiatrie a Spitalului Municipal Roman, judeţul Neamţ
25 decembrie 2020 Spitalul de Psihiatrie Socola Iaşi
14 noiembrie 2020 secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Piatra-Neamţ
11 aprilie 2018 Institutul de Boli Cardiovasculare din Iaşi
10 martie 2018 Secţia ATI a Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia
19 noiembrie 2015 Spitalul din oraşul Simeria
7 iunie 2015 Spitalul Judeţean Baia Mare
3 aprilie 2015 Spitalul Vechi al municipiului Satu Mare
15 februarie 2014 Spitalul Judeţean de Urgenţă Mavromati
18 noiembrie 2013 Spitalul Floreasca
16 martie 2010 Spitalul Judeţean din Drobeta Turnu Severin

Raed Arafat, după unele surse ar fi chiar nepotul fostului lider palestinian Yasser Arafat, trece senin peste toate tragediile din sistemul medical românesc fără să plătească cu funcția. Tragedia de la Spitalul ”Matei Balș” este turnesolul sistemului medical corupt din România controlat de servicii secrete, politiceni corupți și organizații discrete, prin care se spală banii publcii și nu se asigură o sănătate la standarde moderne, europene. Reforma în Sănătate ar trebui să fie totală, dar mă tem că se va împotmoli la fel ca tăierea pensiilor speciale, deoarece regimul sistemului militarizat din România este doar o prelungire prin grade, fii și nepoți a celui de dinainte de 1989? În România, noua tulpină Covid 19 face ravagii: este ”tulpina” arșilor de vii din spitalele românești controlate de politicienii corupți.

Ionuț Țene