Precendentul de succes al Brexitului ar putea antrena o reacție în lanț și la nivelul altor state membre UE, care se pot gândi să pună sub semnul întrebării ideea fondatoare a uniunii.

Membrul Parlamentului european Peter Lundgren a avertizat la rândul său că Suedia ar putea urma exemplul Marii Britanii: „De ce să împrumute Suedia bani și să dea bani cu împrumut altor țări europene fără să primească nimic în schimb? Nu putem fi de acord. Cu cât se insistă mai mult asupra ideii de Uniunea Statelor Europene, cu atât vor fi mai multe referendumuri împotriva membrilor clubului”.

Unul dintre aliații Suediei care contemplează propria sa despărțire de UE este Olanda. Relația Olandei cu UE a devenit tot mai dificilă în special din cauza pandemiei. Țara a fost acuzată de către unele state membre că „merge împotriva principiilor solidarității” cu state precum Spania, după ce a refuzat „să dea cadouri” altor state membre ca sprijin pentru pandemie.

Goran von Sydow, cercetător în cadrul Institutului Suedex pentru Studii Politice Europene, a argumentat că aceste dileme ar putea antrena ideea părăsirii de către Suedia a blocului: „Vor exista atât de multe întrebări legate de impactul asupra UE și a calității de membru al Suediei”.

NapocaNews