În ziua Praznicului Împărătesc al Botezului Domnului, miercuri, 6 ianuarie 2021, mii de clujeni și-au îndreptat pașii spre Catedrala Mitropolitană din Cluj-Napoca, unde au participat la Sfânta Liturghie arhierească, urmată de Sfințirea cea Mare a apei.

Astfel, de la ora 10:00, în fața Catedralei, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a oficiat Sfânta Liturghie, înconjurat de un sobor de preoți și diaconi, printre care preoți de la Centrul Eparhial, slujitori ai Catedralei și părinți profesori de la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu.

După citirea pericopei evanghelice, Părintele Mitropolit Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, în cadrul căruia a vorbit despre semnificația sărbătorii și despre faptul că la Bobotează se descoperă Sfânta Treime.

„La măritul praznic al Bobotezei are loc Dumnezeiasca Arătare a Preasfintei Treimi. Domnul Hristos era în apă, Tatăl a grăit din Cer: «Acesta este Fiul Meu iubit întru Care am binevoit», iar Duhul Sfânt s-a coborât în chip de porumbel peste el. Acest adevăr, că Dumnezeu se arată la Bobotează, că Preasfânta Treime ni se descoperă la Bobotează, ni-l spune și cântarea bisericească numită Condac: «Arătatu-Te-ai astăzi lumii şi Lumina Ta, Doamne, s-a însemnat peste noi, care cu cunoștință Te lăudăm. Venit-ai şi Te-ai arătat, Lumina Cea Neapropiată». S-a arătat Preasfânta Treime.”

Totodată, a afirmat că „la Bobotează se reînnoiește omul și tot Cosmosul”, amintindu-le credincioșilor de grija față de mediul înconjurător, de care trebuie să avem grijă.

„La Bobotează apa devine vehicul purtător de Duh Sfânt”, a mai spus Mitropolitul Andrei, titrează Radio Renașterea.

Ierarhul și-a încheiat omilia cu o urare: „Îl rugăm pe Dumnezeu să ne înrâureze sufletele cu har și să binecuvânteze viața noastră, lumea noastră, să ne scape de această pandemie și să fim cu toții sănătoși și să avem realizări atât din punct de vedere spiritual, cât și din punct de vedere material.”

Răspunsurile liturgice au fost date de Corul Catedralei Mitropolitane din Cluj-Napoca, dirijat de pr. prof. univ. dr. Vasile Stanciu.

NapocaNews