Câteva zeci de persoane au participat azi la Cluj-Napoca comemorarea lui Horea, Cloșca și Crișan, 236 de ani de la tragerea pe roată, manifestarea fiind organizată de Societatea Cultural Patriotică Avram Iancu.

Fără Horea, Cloșca și Crișan nu am fi avut Avram Iancu, Revoluția de la 1848, Mișcarea Memorandiștilor sau Marea Unire de la 1918! Glorie eternă eroilor neamului românesc!

La manifestare a fost prezent și primarul Emil Boc, care a subliniat importanța respectării și promovării valorilor naționale, care ne fac ”transilvăneni, români și europeni. Țara s-a clădit pe sacrificul lu Horea”.

Slujba de parastas a fost oficiată de IPS Andrei, Mitropolitul Clujului, care a subliniat rolul eroilor în păstrarea suveranității naționale și că ”elevii trebuie să învețe despre sacrificiul acestor martiri”.

Istoricul Tudor Sălăgean a spus că ”eroii Horea, Cloșca și Crișan au schimbat istoria românilor”

Au depus jerbe de flori Primăria Cluj-Napoca, Societatea culturală Avram Iancu, Fundația Carpatica, PSD , Partidul România Noastră și Partidul România Noastră.

Ansamblul folcloric ”Dor transilvan” a interpretat cântece patriotice, iar poetul Sandu Cătinean a recitat din opera sa dedicată eroilor moților.

Amfitrionul manifestării a fost prof. Victor Bercea, președinte de onoare al Asociației ”Avram Iancu”.

Tiberiu Groza, președintele executiv al Asociației culturale Avram Iancu a mulțumit participanților pentru participare și i-a asigurat că anual se va organiza o astfel de ceremonie.

NapocaNews