Asociația Română pentru Propaganda și Istoria Aeronauticii – filiala Cluj împreună cu Aeroclubul României a organizat comemorarea a 76 de ani de la ultima decolare a eroului Adj. av. Traian Dârjan. Manifestarea a fost sprijinită de către Primăria municipiului Cluj-Napoca

Evenimentul a avut loc la mormântul eroului Traian Dârjan din cimitirul Someşeni, un as al aviaţiei româneşti în al doilea război mondial. S-a desfăşurat o slujbă religioasă de către un sobor de preoţi, s-au rostit alocuţiuni şi depuneri de jerbe de flori.

D-l comandor Laurenţiu Buzenchi a subliniat rolului eroului aerului Traian Dârjan, născut la Someşeni, în victoria împotriva Germaniei hitleriste. A căzut în luptă împotriva aviaţiei germane, ca un erou deasupra Slovaciei, în escadrilă cu comandorul Bâzu Cantacuzino, pe 25 februarie 1945.

Au participat reprezentanți la eveniment şi la depuneri de jerbe de flori din partea Bazei 71 Aeriene „Emanoil Ionescu” Câmpia Turzii, Primăria municipiului Cluj-Napoca, membrii ai societății academice clujene, studenți, elevi, cadre militare, membrii A.R.P.I.A, Asociaţiei „Avram Iancu” şi Aeroclubul Cluj-Napoca.

La final, poetul Ionuţ Ţene a recitat poezia „Acvila Carpatină” dedicată eroului aviator Traian Dârjan originar din Someşeni.

NapocaNews

Acvila carpatină

lui Traian Dârjan

Zborul lui este romb
din coloana infinitului
Un piept de acvilă ce-ntinde aripile
prin stema însângerată a țării
Peste aerul care-l respiră
fiecare prăpastie
fiecare munte cu părul alb
Eroul și-a luat aripi de înger
spre cerul de alabastru
pe care l-a iubit atât de mult
încât roșește cel mai frumos apus
de sângele vărsat
ce spală țara de dușmani

Amintirea sa este cuibul păsării măiastre
pentru fiecare vis de copil
ce scaldă trecerea Someșului
La timpul prezent

Un glonț de argint a răpit
trupul celui mai frumos vultur
în eternitatea de aluminiu și lumină
a căderii pe un picior de plai
pe o gură de rai

Ionuț Țene