Rețelele sociale precum Facebook și Twitter au acționat corect când l-au blocat pe fostul președinte american Donald Trump de pe platformele lor, este de părere Margrethe Vestager, vicepreședinta comisiei europene care se ocupă de domeniul digitalizării în blocul european.

Margrethe Vestager a spus că o măsură similară celei din SUA ar fi fost luată și de instituțiile Uniunii Europene dacă Actul pentru Servicii Digitale propus de Comisie ar fi fost în vigoare. Comentariile lui Vestager vin în contradicție cu părerile expuse de lideri ai statelor membre, printre care și Angela Merkel, care au criticat decizia luată de rețelele sociale, scrie digi24.ro.

„Nu pot să spun că aș fi făcut altfel dacă eram în locul lor”, a declarat Vestager pentru Politico, întrebată fiind dacă este de acord cu decizia luată de Facebook, Google și Twitter de a îi bloca accesul lui Donald Trump la platformele sociale.

„Dacă am fi avut în vigoare Actul pentru Servicii Digitale, nu s-ar fi ajuns atât de departe. Ar fi existat o interacțiune cu utilizatorul până în punctul în care ar fi fost luată o decizie. Vrem să transparentizăm aceste decizii și procesul de decizie. Dacă platformele vor să te blocheze, atunci trebuie să te și notifice și să explice cum au luat decizia”.

Vestager ocupă funcția de vicepreședinte al Comisiei Europene pentru o Europă pregătită de Era Digitală și conduce eforturile Comisiei Europene de a responsabiliza firmele Big Tech în ce privește conținutul online de pe platformele lor. Președinta Comisiei a anunțat anterior două pachete de legi menite să reglementeze spațiul online pentru a bloca ascensiunea fenomenului fake news și a instigărilor de tipul celor făcute de fostul președinte al Statelor Unite.

NapocaNews