În Biserica „Sfântul Prooroc Ilie” din Cluj-Napoca s-a slujit joi, 18 februarie, ca în fiecare an, un parastas pentru Valeriu Gafencu, unul dintre cei mai importanți mucenici care au suferit în închisorile comuniste pentru credinţa sa, de la a cărui trecere în veșnicie s-au împlinit 69 de ani.

Părintele paroh Vasile Istrate a evocat figura luminoasă a mucenicului, care a trecut prin închisorile Aiud, Pitești și Târgu Ocna, asemeni unui înger al gulagului comunist, schimbând destine și marcând deopotrivă deținuți și torționari. Trupul său curățit prin suferință și rugăciune isihastă se odihnește în groapa comună din spitalul penitenciar Târgu Ocna. Exemplu de curăție și jertfă pentru Hristos și Neam, Valeriu Gafencu poate fi un exemplu pentru generația tânără de astăzi, aflată în mare parte într-o derivă spirituală și morală, atrasă de mrejele înșelătoare ale globalismului cultural.

La parastas au participat numeroși tineri în rândul celor câtorva zeci de participanți la comemorare.Cei prezenți au rămas în memorie cu spusele mucenicului înainte de marea trecere: „Doamne, dă-mi robia care eliberează sufletul şi ia-mi libertatea care îmi robeşte sufletul”.

Tot mai mulți mireni solicită canonizarea celui pe care Nicolae Steinhardt l-a numit Sfântul Închisorilor în ”Jurnalul Fericirii”.

NapocaNews