În ultimul interviu acordat agenției naționale de știri, Filmus s-a folosit de sprijinul aliaaților din America de Sud pentru a promova dezideratele țării sale. „Sprijinul permanent al Mercosur pentru drepturile suverane argentiniene asupra insulelor Malvinas arată că este o cauză care nu privește doar țara noastră, ci și blocul regional.

„De la început, Mercosur a susținut drepturile argentiniene, a condamnat uzurparea și militarismul britanic.
De asemenea, a sprijinit apărarea suveranității asupra resurselor naturale care aparțin Argentinei.

Mercosur a solicitat îndeplinirea cererii de dialog bilateral, astfel cum a fost propusă prin rezoluția ONU 2065″.


„Acordul semnat săptămâna trecută la Geneva, la Crucea Roșie Internațională, care începe a doua fază a inițiativei umanitare care va identifica soldații argentinieni care au căzut luptând curajos în Malvinas, este rezultatul unei politici de stat care a început în 2012 și care, după mulți ani de așteptare, a permis deja 115 familii să-și identifice și să-i onoreze pe cei dragi.

Vom continua să lucrăm pentru a încheia cu identificarea tuturor celor căzuți”.

Filmus contestă, de altfel, drepturile Marii Britanii de a menține o prezență militară în Falkland.

Vorbind cu jurnaliștii de la Télam, Filmus a declarat: „Argentina și toate organizațiile multilaterale din care face parte, au condamnat prezența militară britanică în Atlanticul de Sud.

“Această bază nu are în niciun caz un motiv defensiv, deoarece Argentina a reiterat că singura modalitate de a recupera exercițiul suveranității (asupra insulelor) este pe calea păcii și a dialogului.

„Obiectivul principal al prezenței militare este de a asigura accesul și controlul britanic al Antarcticii, coridorul bi-oceanic dintre Atlantic și Pacific și de a se asigura că Regatul Unit poate continua să exploateze resursele naturale ale întregii regiuni.
Ministerul argentinian de externe a condamnat cu fermitate decizia lui Boris Johnson de a menține o prezență militară în insule”.
Primus a reproșat, de asemenea, Marii Britanii că nu e deloc preocupată de interesele economice ale locuitorilor insulelor și că i-a exclus pe aceștia din acordul economic post-Brexit cu Uniunea Europeană, scrie Daily Express.