Pontiful în vârstă de 84 de ani a zburat cu elicopterul din oraşul Erbil, aflat în apropiere, în a treia zi a turneului său istoric în Irak.


Papa Francisc a fost întâmpinat de sute de oameni, duminică, la Ebil şi Mosul, unde Suveranul Pontif s-a rugat printre ruinele bisericilor distruse în războiul cu gruparea jihadistă Stat Islamic. 
 La sosirea în Erbil, el a fost primit de Nechirvan Barzani, liderul regiunii Kurdistan. El urmează să susţină aici, în aer liber, o slujbă la care sunt aşteptaţi până la 10.000 de oameni.


A călătorit cu elicopterul la Mosul, unde a vizitat Piaţa Bisericii şi s-a rugat acolo pentru zecile de mii de victime ale războiului cu Stat Islamic. Exodul creştinilor din Irak şi din Orientul Mijlociu a făcut, potrivit Papei, „un rău incalculabil nu doar indivizilor şi comunităţilor în cauză, ci şi societăţii pe care au lăsat-o în urmă”, citează BBC.
Papa a ajuns în Mosul, unde s-a rugat printre ruinele bisericilor, multe distruse în timpul luptelor din perioada 2014 – 2017. El urmează să viziteze şi Qaraqosh, unde se află cea mai mare biserică din Irak, parţial distrusă de organizaţia Stat Islamic.Călătoria lui Francisc este prima vizită papală în Irak, unde suveranul pontif a pledat pentru toleranţă şi coexistenţă şi a cerut încetarea violenţelor în numele religiei. Papa se va ruga în piaţa unei biserici distruse în 2017 în timpul luptelor pentru alungarea Statului Islamic din oraş, al doilea ca mărime din Irak. Clerul irakian s-a pregătit să-l întâmpine pe papă, steaguri ale Irakului şi Vaticanului putând fi văzute în centrul oraşului, potrivit reporterilor Reuters.  6 martie, zi naţională de toleranţă  Irakul  a declarat 6 martie zi naţională de toleranţă, după întrevederea dintre papa Francisc şi marele ayatollah Al-Sistani. Ziua de sărbătoare se doreşte de asemenea a fi un omagiu adus întâlnirii interreligioase care a avut loc tot sâmbătă la Ur (sud), oraş antic unde, potrivit tradiţiei, s-a născut patriarhul Avraam. Aici, suveranul pontif s-a întâlnit cu reprezentanţi ai islamului, creştinismului şi ai comunităţii yazidi.

NapocaNews