Guvernul de la Budapesta al lui Viktor Orban are in vedere un proiect prin care vrea sa apere identitatea ungara, acesta starnind temeri in randul artistilor care vorbesc despre cenzura, scrie AFP.

Planul, ale carui detalii au fost dezvaluite saptamana aceasta, promite 62 de milioane de euro pentru sustinerea si formarea de talente, finantarea creatiei si a echipamentelor (studiouri, spatii de concert).

„Este vorba de realizarea unor productii pop si rock ungare de calitate, de a face din ele o sursa de identitate”, explica Szilard Demeter, omul din spatele acestei initiative care este din 2019 Comisar pentru cultura.

Intr-un interviu acordat anul trecut AFP, pe cand era schitat proiectul, el sublinia ca „muzica poate exprima ceea ce este diferit in personalitate, viziune si experienta istorica” a locuitorilor din aceasta tara din Europa Centrala de aproape 10 milioane de locuitori.

„Uneori este de neinteles pentru europenii din vest, dar acest lucru este pasionant si exotic”, a incredintat el.

El si-a exprimat si ambitiile pentru cultura ungara: „In razboiul feroce care se joaca, problema este de a sti daca ea va disparea in o suta de ani”, a insistat acest chitarist amator.

„Identitatea nationala este slabita si trebuie restaurata”, a spus scriitorul in varsta de 44 de ani.

Lumea artistica se intreaba ce marje de manevra viitoare are. Caci in 2018, Viktor Orban, campion al „iliberalismului”, a promis aparitia unei „noi ere” culturale.

Ungaria, membra a Uniunii Europene din 2004, a fost criticata de mai multe ori de Bruxelles pentru „atacurile” sale impotriva statului de drept.