AUR reclamă instituțiilor europene tratamentul nedemocratic și abuziv în campania electorală al separatiștilor transnistreni de la așa-numita “vamă” de la Nistru.

Alianța pentru Unirea Românilor a semnalat instituțiilor europene situația deosebit de gravă petrecută pe teritoriul Republicii Moldova, în punctul de control de la așa-zisa ”vamă” de la Nistru, care separă orașul Varnița de Tighina, aflată sub controlul separatiștilor de la Tiraspol. OSCE, APCE, Consiliul Europei, dar și Ambasada Republicii Moldova în România și Ambasada Federației Ruse în România au fost informate printr-o scrisoare deschisă cu privire la faptul că mai mulți membri AUR din Republica Moldova, printre care și președintele partidului, Vlad Bilețchi, au fost împiedicați să se întâlnească cu alegătorii din orașul Tighina și să desfășoare activități specifice de campanie electorală, fără să li se comunice temeiul legal în virtutea căruia li se interzice intrarea în regiunea transnistreană.

AUR a transmis instituțiilor europene că altor competitori electorali le este permis accesul pe teritoriul Republicii Moldova controlat de regimul ilegal de la Tiraspol, unde vor funcționa 41 de secții de vot la alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie. În acest context, Alianța subliniază că împiedicarea partidului AUR să îi informeze pe cei 400.000 de cetățeni ai Republicii Moldova cu drept de vot în legătură cu programul său electoral aduce o gravă atingere principiului egalității în fața legii, al unei competiții corecte între formațiunile politice, dar și în ceea ce privește exercitarea drepturilor și libertăților cetățenești.

Alianța pentru Unirea Românilor cere instituțiilor europene să intervină prin pârghiile pe care le au la dispoziție pentru respectarea principiilor statului de drept în Republica Moldova și pentru asigurarea unui proces electoral corect și nediscriminatoriu.

NapocaNews