Află care este valoarea câștigurilor realizate de industria cazinourilor la nivel global și care este contribuția acesteia la economia mondială.
Sloganurile de tip “Cele Mai Bune Jocuri De Cazino | Joacă Acum și Câștigă Recompense” au reușit să atragă peste 4,2 miliarde de oameni la nivel global (1, 6 miliarde joacă în mod consecvent la cazinou). În 2020, veniturile generate de industria cazinourilor a fost de 227 de miliarde de dolari, statele lumii colectând sume importante la buget din taxele aplicate asupra acestui segment economic. În cele ce urmează vom analiza care este nivelul de contribuție al segmentului cazinourilor la economiile statelor din întreaga lume.
Care este ponderea veniturilor furnizate de cazinouri în economia unei țări?
În 2019, bugetul României a avut încasări de peste 600 de milioane de euro din taxarea jocurilor de cazinou. Statul român a instituit taxe pentru depunerile efectuate de jucători (2% la cele online și 5% pentru cele realizate în locațiile terestre).
Retragerile din contul de joc este taxat cu 1% pentru sumele cu o valoare mai mică de 66,750 Ron, 16% + 667,5 Ron pentru cele care nu depășesc pragul de 445,000 Ron, dar mai mari de 66,750 Ron și cu 25% + 61187,5 pentru câștigurile care trec de borna de 445,000 Ron.
Cu toate acestea, România se numără printre statele lumii cu o taxare acceptabilă în comparație cu alte țări. În Franța, de exemplu, veniturile realizate în cazinourile fizice sunt taxate cu până la 83, 5% din valoare, în timp ce în Luxemburg și Germania, procentul atinge 80% din câștiguri.
În Estonia, câștigurile mai mari de 3000 de Euro din jocurile de noroc sunt taxate cu 23%, iar în Slovenia, orice venit mai mare de 300 Euro se taxează cu 15%. SUA percep taxe cuprinse între 10% și 40% pentru jocurile de cazino, aici existând și cel mai ridicat număr de stabilimente terestre – 1968. În anumite state însă valoarea taxării poate ajunge și până la 51%.
Cazinourile din Macau (în număr de 41 de locații) au înregistrat venituri în valoare de 61 de miliarde de dolari în 2019. Acestea au contribuit și la dezvoltarea unor sectoare conexe, precum cel al industriei hoteliere. Peste 18, 6 milioane de persoane au vizitat zilnic cazinourile și locațiile cu jocuri de noroc din această parte a lumii.
Stabilimentele terestre și platformele online din Europa au generat venituri de aproape 90 de miliarde de euro. Pentru site-urile cu jocuri de cazinou se preconizează încasări de aproximativ 29,3 miliarde de euro pentru 2022. La nivel global, cazinourile de pe net au contorizat 58, 9 miliarde de dolari, iar ponderea acestora în preferințele jucătorilor urmează să crească pe fondul instabilității generate de criza sanitară.
Există și state în care câștigurile din jocurile de la cazinou nu sunt taxate, așa cum este cazul Africii de Sud și a Japoniei. În fapt, jocul la cazinou pentru distracție nu se impozitează, ci numai câștigurile realizate de jucătorii care intră în categoria “jucători profesioniști”.
Industria cazinourilor contribuie atât în mod direct la economia globală, cât și prin intermediul unor sectoare economice complementare, așa cum este industria Horeca. Chiar dacă în România, cazinourile (50) nu au o pondere atât de importantă în influențarea turismului, în alte state (SUA, Macau și Singapore) ocupă un loc de frunte.
Revenirea la normalitate, ca urmare a depășirii crizei sanitare echivalează cu o redeschidere a granițelor pentru turiștii și jucătorii de cazinou. Acest lucru înseamnă și creșterea încasărilor din jocurile de noroc, ceea ce va conduce și la creșterea taxelor pentru bugetele statelor din întreaga lume.
NapocaNews