Dansatorul Sergei Polunin, invitatul special al Festivalului Internaţional Transilvania (TIFF), a afirmat, joi, că oamenii ar trebui să fie „mai toleranţi”, adăugând că în Occident, spre deosebire de Rusia, persoanele „se ofensează aşa de uşor”.

Artistul a fost prezent în faţa publicului din Cluj-Napoca într-un dialog cu jurnalistul Cătălin Ştefănescu. Polunin a fost de mai multe ori subiect de controversă, de la declaraţiile sale, până la discuţiile legate de unele dintre tatuajele pe care le are.

„Simt că oamenii ar trebui să fie mai toleranţi şi să li se permită să spună orice vor. Am auzit într-un interviu, cred, (…) că, dacă expui copiii la mai mulţi germeni, ei devin adulţi mai puternici. (…) În Rusia, auzi uneori pe cineva spunând o nebunie şi eşti uimit. Apoi respectivul zice ‘Nu vorbeam serios’, iar oamenii sunt ok cu asta. Capeţi o toleranţă şi lucrurile de genul acesta nu te ating”, a spus Polunin.

El a adăugat că, „în Rusia, profesorii spun uneori lucruri pentru care în Anglia ar fi daţi în judecată, ar fi daţi afară”.

„Eşti liber să fii aşa cum eşti. În Anglia sau, de fapt, în Occident, sunt atâtea reguli încât până şi cel mai mic cuvânt… (…) Oamenii se ofensează aşa de uşor, deoarece cuvintele sunt reglementate – să spui asta, să nu spui asta. Eu sunt pentru a spune orice. Te poţi schimba, oamenii se schimbă, pot spune apoi altceva. Nu ai cum să ştii ce simt oamenii, iar unora le place să facă pe victimele, ceea ce, în opinia mea, nu este cel mai bun lucru”, a adăugat artistul.

Sergei Polunin a afirmat că îşi asumă complet alegerile. „Dacă fac o greşeală, îmi asum vina. Este responsabilitatea mea, eu am ales. Nu am vrut să mă scuz. E ca şi cum faci ceva şi apoi ‘Vai, scuze!’. Atunci de ce ai zis ce ai zis?”, a completat el.

Considerat un superstar al baletului, Polunin şi-a exprimat, de-a lungul timpului, părerile politice.

Întrebat de opinia sa faţă de preşedintele Rusiei, artistul a răspuns: „L-am întâlnit pe Vladimir, i-am simţit energia. (…) Cred, în general, că e bine să ai un echilibru în lume şi mulţi oameni respectă asta. E important să avem o Americă puternică, o Rusie puternică, o Europă puternică, o Asie puternică. E bine să avem asta”, a susţinut el.

Vorbind despre relaţia sa cu dansul, Sergei Polunin a evidenţiat că acesta este, într-un fel, „centrul” lui. „Aici e locul meu, îmi place să fiu pe scenă, să comunic, să trăiesc povestea, dansul, cu oamenii. (…) Sunt mai degrabă introvertit, dar scena e locul în care strălucesc şi căruia îi aparţin”, a mărturisit dansatorul.

Polunin susţine, joi seară, spectacolul ” Up, Close and Personal”, la Castelul Banffy din Bonţida.

„Abia aştept să dansez în seara asta. Pentru mine este aşa de uşor şi atât de plăcut, nu mă stresează. Să văd reacţia imediată a oamenilor este un lucru foarte intens”, a transmis el.

NapocaNews