Seara comemorativă, la mormântul părintelui Nectarie Ciolacu de Sâmbăta de Sus, fostul lider al Rezistenței dobrogene, autorul cărții Haiducii Dobrogei, în cadrul Zilele Rezistenței.

În temnița Aiudului, de unde a ieșit odată cu ultimii deținuți politici ce rezistau izolați, la Zarka, a facut doua legăminte: că va scrie totul despre Haiducii Dobrogei și că se va călugări dacă va scăpa cu viață.

În 1983, fiul său Iancu obține cu greu aprobarea de a emigra în SUA si il va lua cu el acolo. Se ca apuca și va așterne le hartie amintirile sale, publicând în 1991 prima ediție a cărții in SUA, la Traian Golea. Acum rămăsese ultimul legămînt de îndeplinit. Își convinge copiii și mult încercata soție și va reveni în țară, devenind monah la Mănăstirea Sâmbăta de Sus, unde il va reîntâlni pe camaradul sau Ion Gavrilă Ogoranu.

„L-am văzut vorbind în iulie 2000, la comemorarea animală de la Cruce si i-am cântat cântecele tinereții sale. La o lună si ceva, pe 30 august, adormea intru Domnul, fiind înmormântat în poeticul cimitir aninat deasupra pârâului Sâmbăta. În veci pomenirea lui. Zilele Rezistenței continuă. Ne vedem la comemorare” scriu organizatorii.

NapocaNews