Cinci imnuri ale României, de la Imnul Regal la cel actual, ”Deșteaptă-te române!”, au fost intonate azi la Cluj-Napoca de Ziua Imnului Național în fața Centrului de Cultură Urbană Casino din Parcul Central.

Muzica Militară a comandamentului Diviziei 4 Infanterie „Gemina” a interpretat cele cinci imnuri naționale din istoria statului român modern, ultimul fiind „Deșteaptă-te române!”, în interpretarea instrumentiștilor militari și a mezzosopranei Lavinia Bocu.

În cadrul ceremoniei, mitropolitul Clujului Andrei Andreicuț a rostul o rugăciune pentru poporul român iar subprefectul Camelia Sălcudean și primarul Emil Boc au susținut discursuri.

Detaşamentul de onoare a fost constituit din militari ai Regimentului 317 Cercetare „Vlădeasa” și ai Batalionului 55 Comunicații și Informatică „Napoca”.

Ziua Imnului Naţional a fost proclamată prin Legea nr. 99/1998 și se sărbătoreşte în fiecare an, la data de 29 iulie. „Deșteaptă-te române!” a fost compus de Anton Pann, iar versurile au fost scrise de poetul Andrei Mureșanu.

Radu Ștefan