Poziția pe care o are Patriarhia Română în controversa legată de identificarea de pe cărțile de identitate.

Biserica Ortodoxă Română (BOR) a exprimat un punct de vedere într-un subiect extrem de mediatizat în ultimele zile. Este vorba despre precizarea sex / gen, care ar trebui trecută pe cărțile de identitateVasile Bănescu, purtătorul de cuvânt al BOR, a afirmat că atunci când discutăm de buletinul electronic, nu este vorba despre Cartea vieții, ci despre banala carte de identitate cetățenească.

„Ceea ce stârnește o deplin justificată reacție de nedumerire, reticență și chiar revoltă în rândul populației este introducerea pe noua carte de identitate a artificialei noțiuni de , care o înlocuiește abuziv în acest context pe cea firească de . Oamenii, ca persoane, nu au gen, existent doar în gramatică, nu și în biologie, ci doar sex: masculin și feminin. Noțiunea de , vehiculată azi progresiv & progresist în spațiul public, este un construct pur ideologic pus în slujba unei toxice, smintitoare ideologii numită (trans)genderism, prin care se încearcă inducerea nefastei idei a genului fluid, adică a așa-zis posibilei schimbări a sexului camuflat în „gen”, a afirmat Vasile Bănescu.

„Problema cărții de identitate nu este una de natură religioasă, ci administrativă. Nu este vorba despre , ci despre banala carte de identitate cetățenească. Este vorba despre noastră de tip cetățenesc, nu despre identitatea noastră adâncă, spirituală, religioasă. Așa cum au anunțat autoritățile.

Păstrarea acestei opțiuni este foarte importantă și coincide cu respectul față de sensibilitățile religioase ale unor cetățeni, indiferent de religia sau confesiunea lor. Hotărârea nr. 638/2009 a Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române referitoare la pașapoartele biometrice, care au suscitat discuții similare în anul 2009, rămâne un reper actual de discernământ și luciditate pentru toți cetățenii creștinii ortodocși: Sfântul Sinod îndeamnă clerul, monahii și credincioșii să rămână statornici în credința în Mântuitorul Iisus Hristos, Biruitorul iadului și al morții, să sporească în rugăciune și fapte bune, viețuind creștinește în familie, mănăstire și societate, fără a răspândi panică și îngrijorare prin preocupare excesivă pentru lucruri trecătoare”, a mai afirmat reprezentantul BOR.

NapocaNews