"NATO a eşuat în Afganistan iar legitimitatea sa este sub semnul întrebării"

Preşedintele ceh Milos Zeman a declarat marţi că NATO a eşuat în Afganistan şi că legitimitatea organizaţiei este sub semnul întrebării, el cerând ca ţara sa să se concentreze pe apărarea naţională, în loc să „risipească bani” pe alianţă, informează news.ro.

Republica Cehă s-a angajat să-şi ridice cheltuielile de apărare la 2% din produsul intern brut, nivelul ţintei NATO, până în 2024, dar guvernul a anunţat în iunie că acest termen nu va fi respectat din cauza crizei economice declanşate după pandemia de coronavirus.

Zeman, cunoscut pentru poziţia sa pro-rusă şi pro-Chineză, a declarat că rolul principal al NATO era de a lupta împotriva terorismului global, dar alianţa a eşuat acum în această sarcină.

„Neîncrederea faţă de NATO a unei serii de ţări membre va creşte după această experienţă, deoarece vor spune – dacă aţi eşuat în Afganistan, unde este garanţia că nu veţi eşua în oricare altă situaţie critică?”

Zeman a făcut declaraţia într-un interviu publicat marţi de www.parlamentnilisty.cz, un site web preferat de preşedinte pentru difuzarea opiniilor sale.

„Acum, că investiţiile în NATO sunt un fel de risipire a banilor, cheltuielile noastre în domeniul apărării ar trebui să se concentreze pe apărarea naţională, pe achiziţiile naţionale (militare)”, a spus Zeman.

NapocaNews