În mintea maghiarilor s-a întipărit adânc atât agresiunea marilor puteri, cât și a trauma Trianonului, motiv pentru care știu exact de ce anexarea Crimeii reprezintă o rană atât de sensibilă pentru poporul ucrainean, a declarat președintele Ungariei.

Președintele Ungariei, János Áder, a declarat la Kiev, în discursul pe care l-a rostit la summit-ul care a deschis seria de evenimente intitulată „Platforma Crimeea”, că maghiarii au ”experiența istorică a puterilor străine care au redesenat în mod arbitrar granițele unui stat aflat într-o situație dificilă la un moment dat”, relatează MTI, preluată de Hirado.hu.

„După Primul Război Mondial, ne-au fost luate două treimi din teritoriul și populația țării. Maghiarii nu au uitat, nici după un secol, că au ajuns, atunci, să fie minoritari, că li s-au luat școlile și s-a făcut tot posibilul pentru ca învățământul în limba maternă să fie desființat”, a declarat János Áder.

În ceea ce privește criza din estul Ucrainei, președintele maghiar a menționat că „nu există alternativa unei soluționări pașnice”.

„Recunoaștem eforturile pe care Ucraina le-a depus pentrua face, în cele din urmă, progrese în soluționarea conflictului. Dar vedem, de asemenea, că pentru a găsi o soluție satisfăcătoarela problema peninsulei Crimeea va fi nevoie de multă perseverență, de consecvență și, mai presus de toate, de răbdare”, a spus Áder.

Radu Ștefan