Regizorul Nae Caranfil, care a primit sâmbătă Premiul de Excelență la TIFF, a anunțat că Centrul Național al Cinematografiei i-a acordat recent un punctaj „rușinos” de 5,86 puncte, respingându-i cererea de finanțare pentru noul său proiect.

„Am să vă dau o veste tristă, chiar și cu acest premiu în brațe, eu nu sunt un regizor de nota 10, sunt un regizor de nota 5.86. Da, 5.86, acesta este punctajul care mi s-a acordat conform unui algoritm savant construit de către juriul concursului de proiecte cinematografice, derulat, ca în fiecare an, de CNC. 5.86 este punctajul meu actual ca regizor și nu dintr-un maxim de 10, ci dintr-un maxim de 20. În urma acestui punctaj rușinos, finanțarea proiectului meu a fost respinsă. Această veste tragică mi-a parvenit acum trei zile, când îmi călcam cămașa cu care urma să urc pe scenă în această seară”, a spus Nae Caranfil pe scena amplasată în Piața Unirii din Cluj-Napoca, scrie Libertatea.

Regizorul a adăugat că modul în care se alcătuiește punctajul la concursurile organizate de Centrul Național al Cinematografiei are la bază participări și premii la festivaluri internaționale, iar multe dintre marile festivaluri de film sunt „ca acele cluburi de noapte care își selectează clientela pe baza unor dress coduri pe care trebuie să le știi și să le aplici”. „Eu n-am dorit să-mi rup blugii fix acolo unde vrea bodyguardul care face trierea la intrare, drept pentru care viața mea de noapte a devenit mai puțin spectaculoasă”, a afirmat Nae Caranfil, care a amintit de participarea sa la Cannes, cu filmul său de debut.

„Pe vremea aceea, la debutul meu la Cannes, mă simțeam ca un milion de franci. Acum mă simt sensibil sub această sumă, așa că n-am să mai insist cu cerșitul, pentru că risc să fiu luat în serios. Cu toate acestea, mă simt excelent primind premii de excelență. Mă simt mizerabil privind punctajul 5.86 ca regizor. Fac o medie între cele două stări. Mă simt mediocru”, a spus regizorul Nae Caranfil.

NapocaNews