În Duminica după Înălțarea Sfintei Cruci (Luarea Crucii și urmarea lui Hristos), 19 septembrie 2021, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei, Arhiepiscopul Vadului, Feleacului și Clujului și Mitropolitul Clujului, Maramureșului și Sălajului, a sfințit biserica Parohiei „Întâmpinarea Domnului” din Cluj-Napoca.

Cu acest prilej, de la ora 8:30, Întâistătătorul Eparhiei a săvârșit slujba de târnosire a bisericii parohiale, cu hramul „Întâmpinarea Domnului”, situată pe strada București, din cartierul clujean Mărăști, în proximitatea Parcului „Farmec”.

În continuare, de la ora 10:00, Părintele Mitropolit Andrei a oficiat Sfânta Liturghie, fiind înconjurat de un sobor de preoți și diaconi. Din sobor au făcut parte: consilierul eparhial pe probleme de misiune și protocol, arhidiaconul Claudiu Grama, protopopul de Cluj II, preotul Alexandru Constantin Ciui, pr. conf. univ. dr. Ioan Bizău, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din Cluj-Napoca, preotul paroh Alexa Chira, preotul slujitor Vlad-Cornel Bob și alți preoți invitați.

După citirea pericopei evanghelice duminicale, Înaltpreasfințitul Părinte Andrei a rostit un cuvânt de învățătură, intitulat „Curajul mărturisirii”, pornind de la versetul scripturistic: „Căci de cel ce se va ruşina de Mine şi de cuvintele Mele, în neamul acesta desfrânat şi păcătos, şi Fiul Omului Se va ruşina de el, când va veni întru slava Tatălui său cu sfinţii îngeri” (Marcu 8, 38).

Răspunsurile liturgice au fost date de corul parohiei, dirijat de preoteasa Maria Chira, titrează Radio Renașterea.

Pentru întreaga activitate pastorală și administrativă, în semn de apreciere și recunoștință, Părintele Arhiepiscop și Mitropolit Andrei i-a acordat parohului Alexa Chira „Crucea Transilvană”, cea mai înaltă distincție a Mitropoliei Clujului, pr. conf. Ioan Bizău, cadru universitar la Facultatea de Teologie Ortodoxă din municipiu și preot slujitor în perioada 2012-2017, a primit „Crucea Arhiepiscopală”, iar pe preotul slujitor Vlad-Cornel Bob l-a hirotesit iconom stavrofor, cu dreptul de a purta crucea pectorală. Dirijorul Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, prof. univ. Gheorghe Victor Dumănescu, a fost distins cu „Crucea Transilvană” pentru mireni, dirijoarea corului parohial, preoteasa Maria Chira, epitropul parohiei, Valentin Popan, si domnul Gheorghe Hălmăgean au primit Ordinul „Episcop Nicolae Ivan” pentru mireni. De asemenea, membrii Consiliului și Comitetului Parohial au primit diplome de aleasă cinstire, precum și alți binefăcători.

Preotul paroh Alexa Chira a mulțumit ierarhului, oficialităților, celor prezenți și tuturor celor ce au ajutat la edificarea lăcașului de cult.

NapocaNews