Marți, comisia de inspecție a disciplinei din PCC a spus că de vină pentru haosul din cultura celebrităților este capitalismul care urmărește profitul.

Capitalismul caută “să manipuleze” tinerii, “să jefuiască beneficii economice și chiar să influențeze gândurile și cultura societății”, a declarat în fața comisiei Jiang Yu, cercetător la Centrul de Cercetare pentru Dezvoltare al Consiliului de Stat.

Acum a venit momentul să-i punem capăt, a spus Jiang, adăugând: “Dacă este lăsat capitalismul să se extindă necontrolat în domeniul cultural, arta și cultura vor pierde funcția de a servi poporul și de a servi socialismul, iar națiunea chineză își va pierde casa spirituală.”

O astfel de retorică a stârnit temeri în rândul intelectualilor liberali că China ar putea fi la începutul unei noi Revoluții Culturale – deceniul turbulențelor sociale și politice dintre 1966 și 1976 care a împins țara în haos.

Liderul de atunci al PCC, Mao Țe Dun, a lansat acea campanie pentru a-și consolida puterea. Cai Xia, fostă profesoară la Școala Centrală de Partid, devenită critic al președintelui Xi Jinping, a declarat pentru Radio Free Asia că vede o repetare a anilor 1960. “Partidul va lansa cu siguranță o mișcare politică atunci când se află într-o criză”, a spus ea.

Wang Dan, un fost lider student al mișcării pro-democrație Tiananmen din 1989, a declarat că Beijingul vrea acum să “transforme oamenii într-un mod care atinge sufletul și să facă o revoluție în domeniul cultural”. Cu toate acestea, el a pus la îndoială capacitatea lui Xi de a oferi o revoluție, scriind: “În China de astăzi, câți oameni îl admiră și îl urmează cu adevărat pe Xi Jinping?”

În plus față de campaniile sale împotriva vedetelor culturale, Beijingul a interzis meditațiile private și a ordonat școlilor publice să ușureze sarcinile părinților. Marți, guvernul a promis să stabilizeze prețurile locuințelor și să le facă mai accesibile, în special pentru tineri. Toate acestea fac parte din obiectivul lui Xi de “prosperitate comună”, prin care el prevede o societate mai echitabilă și o țară cu adevărat socialistă.

Această transformare va mătura tot praful. Piața de capital nu va fi paradisul în care capitaliștii se îmbogățesc peste noapte, piața culturală nu va mai fi paradisul vedetelor efeminate și opinia publică nu se va mai închina culturii occidentale ” a scris bloggerul Li.

De la venirea la putere în 2012, președintele Xi a încercat să consolideze rolul PCC în toate domeniile societății, inclusiv în afaceri, școli și instituții culturale.

Într-un discurs care a marcat centenarul PCC în iulie, Xi a promis că va “spori” puterile partidului, va promova propria conducere “de bază” și va consolida unitatea poporului chinez.

NapocaNews