Miercuri, 22 septembrie 2021, jud. Dana Gîrbovan, președintele Uniunii Naţionale a Judecătorilor din România (UNJR), în cadrul podcastului EVZ Play, a vorbit despre drepturi și libertăți în vremea pandemiei.

Dana Gîrbovan„Decizia de a te vaccina e o decizie foarte personală fiindcă implică o evaluare foarte personală a riscurilor. Decizia trebuie să aparțină persoanei, nu statului. Din punct de vedere al statului implică decizia de a proteja. Însă niciun drept fundamental nu e absolut dacă aduce atingere altor persoane.

În momentul în care s-a dovedit că persoanele vaccinate pot transmite virusul, această teorie nu mai e valabilă. Ne reîntoarcem la fundamentul dreptului de a alege liber și complet informat. Problema e dacă e justificată această măsură și dacă e proporțională. Se nasc întrebări legitime care ar trebui dezbătute la nivel de societate și decidenți politici. Obligația statului e de a răspunde tuturor întrebărilor oamenilor. Nu e normal să transmiți acest sentiment de frică și constrângere, nu e specific sistemelor democratice, ci dictaturilor.

Noi nu avem nici educație, nici conștiința libertății noastre. Cei care nu ne-am născut în libertate o prețuim mai mult. Fiecare om are dreptul de a-i fi respectate toate drepturile sale fundamentale. Problema tinde să devină una globală. Când ai pierdut o libertate, statul nu o dă înapoi de bunăvoie. Se perpetuează și devine o normalitate.

E timpul să atacăm în justiție orice pare o atingere a libertății individuale. Este o crimă să taci, să nu te aperi.”

Interviul integral este disponibil aici.