Primaria Cluj-Napoca doreste sa amenajeze un traseu de circulatie rutiera, care incepe in zona strazii Oasului, merge paralel cu calea ferata si ajunge la podul IRA, oferind o varianta rapida de traversare a orasului de la Vest la Est pentru cei care vin dinspre Baciu. Despre acest proiect s-a vorbit prima data in urma cu 60 de ani, dar autoritatile comuniste au ingropat ideea, care abia acum este reluata de administratia locala.

“A fost semnat contractul pentru serviciile de proiectare pentru “Culoar de mobilitate Nord – Podul Oasului-Rasaritului, strazile rasaritului, Campu Painii, Pod IRA.” (Dan Tarcea)

Culoarul rutier despre care vorbeste viceprimarul Dan Tarcea este o ruta alternativa de circulatie, gandita de arhitecti, inca din anii ’60. Ulterior, autoritatile comuniste au abandonat proiectul, pentru ca s-a considerat ca Bulevardul Muncii e suficient pentru preluarea traficului in aceasta zona a Clujului.

Ideea unei rute care sa mearga in paralel cu calea ferata a fost reluata acum de municipalitate, care, spune viceprimarul Dan Tarcea, incearca sa ofere alternative pentru ca soferii sa nu mai intre cu masina prin centrul orasului:

“Prin acest proiect ne propunem sa creem o varianta alternativa de trafic pentru cei care vin din zona garii sau zona Baciu. Ca sa ajunga in Someseni sa nu mai fie nevoiti sa intre prin zona centrala. Acolo, strada Campu Painii va fi amenajata la un profil de 16 sau 21 de metri, cu benzi pentru circulatie, cu piste pentru biciclete, cu aliniamente de arbori si mobilier urban.” (Dan Tarcea)

Trei milioane ce lei va plati primaria pentru serviciile de proiectare prin care strazile din zona Clujana isi vor schimba aspectul si utilitatea. Documentatia trebuie finalizata pana in luna august a anului viitor. Viceprinarul Dan Tarcea arata ca abia atunci se va putea vorbi despre costurile investitiei si durata in care poate fi realizata:

“Dupa ce avem toate datele, inclusiv Planul Urbanistic Zonal, pentru ca e necesar sa facem acolo un PUZ, dupa ce vor fi facute eventualele exproprieri, vom putea sa avansam un termen si costuri ale investitiei, titrează Radio Cluj.

NapocaNews