Circa 350 de români s-au strâns astăzi, la ora 16, în jurul statuii baronului Samuel von Brukenthal din Piața Mare pentru a protesta împotriva ei și a celor care au montat-o aici. Au ajuns printre alții fostul primar al Clujului, Gheorghe Funar și solista de muzică populară Veta Biriș. ”Am venit la această manifestare alături de moții mei. Am fost prima cântăreață care a readus în scenă cântecul istoric. Mă bucur că am reușit să sensibilizez cu aceste cântece inima românilor. Nu fac politică, nu mă interesează, eu am venit doar să cânt”, a declarat Veta Biriș.

Unul dintre amfitrionii evenimentului, părintele Cătălin Dumitrean de la Biserica cu hramul “Sfântul Ioan Iacob Românul” de pe strada Dealului, a spus că e vorba de un protest împotriva trecutului, al prezentului și al viitorului, expunând o poziție anti-certificat verde. ”Apropo de pașaportul verde de azi, nici atunci nu intrau românii în cetate fără pașaport verde, galben sau ce culoare aveau. Dacă țăranii români erau prinși peste noapte în cetate erau luați și bătuți chiar aici, în Piața Mare. (…) Să renunțăm la statuile stăpânitorilor străini. Încercăm să arătăm că existăm”, a spus părintele Dumitrean.

Protestul e coordonat de dr. Mihai Tîrnoveanu, liderul Calea Neamului. Protestul a început cu rugăciunea ”Tatăl nostru” și cu intonarea Imnului național. ”Nu e doar un protest al trecutului, este și un protest al prezentului și al viitorului. Când suntem călcați pe libertate, noi, românii, ne cam trezim”, a mai spus Dumitrean, conform Turnul Sfatului.

În fruntea protestului sunt liderii Societății Avram-Iancu. Printre lideri se numără poetul clujean Sandu Cătineanu. Protestatarii au strigat ”Jos criminalul” și „Dreptate”. Unii dintre ei su cerut demolarea monumentului acestui baron vinovat de execuția lui Horea, Closca și Crișan.

Statuia lui Brukenthal, în legalitate pe ultima sută de metri. A primit certificatul de urbanism în 9 septembrie, iar autorizația de construcție în 10. A fost dezvelită de președintele Iohannis în 11 septembrie

NapocaNews, Foto: Turnul Sfatului

https://www.facebook.com/activenewsro/videos/193360172886627/