Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul, Episcopul-vicar al Arhiepiscopiei Vadului, Feleacului și Clujului, a slujit vineri, 10 septembrie 2021, la Catedrala Moților din Huedin, cu prilejul omagierii protopopului erou și martir Aurel Munteanu, de la a cărui trecere la cele veșnice s-au împlinit 81 de ani, fiind ucis pe 10 septembrie 1940, de trupele horthyste care au ocupat Ardealul. De asemenea, au fost aniversați 90 de ani de la punerea pietrei de temelie a Catedralei Moților, ctitorie a protopopului Aurel Munteanu, eveniment care a avut loc în data de 20 septembrie 1931.

De la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, alături de un sobor de clerici, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.

După citirea pericopei evanghelice, Episcopul-vicar Benedict a rostit un cuvânt de învățătură, vorbindu-le celor prezenți pe tema „Martirul, asemenea lui Hristos”, în cadrul căruia a evocat personalitatea și spiritul jertfelnic al protopopului martir Aurel Munteanu.

Răspunsurile liturgice au fost date de grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

La finalul Sfintei Liturghii a avut loc lansarea broșurii „Mucenicul Aurel”, scrisă de dr. Eugen Nicoară și reeditată recent la Editura Renașterea. Au rostit alocuțiuni și au subliniat importanța zilei protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, precum și istoricul clujean dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj, care a prezentat broșura, pe care toți cei prezenți au primit-o în dar.

De la ora 12:00, în curtea bisericii, unde se află mormântului protopopului martir, a fost oficiată slujba parastasului pentru protopopul Aurel Munteanu și pentru toți cei care au pătimit si au fost uciși în urma Dictatului de la Viena, de la a cărui punere în aplicare s-au împlinit 81 de ani, la data de 30 august 2021.

Ceremonia de comemorare a început în sunet de tulnic, specific zonei Tării Moților, titrează Radio Renașterea.

Tot în cadrul acestui eveniment, în perioada 9-10 septembrie, crucea de la mormântul protopopului martir a fost iluminată în roșu, „ca omagiu celui ce s-a jertfit pe altarul patriei și al credinței, dar și în semn de conștientizare a violențelor la care au fost supuși românii în timpul ocupației horthyste”, a declarat protopopul Dan Lupuțan.

NapocaNews