„Avem această șansă de a ne uita la un model și de a învăța de la el și de a ne trăi credința și apartenența noastră în modul cel mai firesc și mai sănătos. Îi suntem datori cu această urmare a lui prin roadele muncii sale, prin roadele propovăduirii sale și suntem datori să le facem vizibile în viața noastră. Acum, la ceas de prăznuire, ne uităm cu admirație și încercăm să-i călcăm pe urme”, a spus Episcopul vicar Benedict Bistriţeanul despre protopopul martir Aurel Munteanu.

Cuvântul a fost rostit de ierarh vineri, în Catedrala Moților din Huedin, la împlinirea a 81 de ani de la uciderea părintelui Aurel Munteanu de trupele horthyste.

De la ora 10:00, Preasfințitul Părinte Benedict Bistrițeanul a oficiat Sfânta Liturghie, în prezența oficialităților locale și a numeroși credincioși.

Răspunsurile liturgice au fost oferite de grupul vocal „Synavlia”, compus din studenți de la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca, dirijat de Roxana Chicidea.

La finalul slujbei a avut loc lansarea broșurii „Mucenicul Aurel”, scrisă de dr. Eugen Nicoară și reeditată recent la Editura Renașterea.

Au rostit alocuțiuni și au subliniat importanța zilei protopopul de Huedin, preotul Dan Ionuț Lupuțan, precum și istoricul clujean dr. Mircea Gheorghe Abrudan, cercetător științific la Institutul de istorie „George Barițiu” al Academiei Române – Filiala Cluj, care a prezentat broșura pe care toți cei prezenți au primit-o în dar.

De la ora 12:00, în curtea bisericii, unde se află mormântului protopopului martir, a fost oficiată slujba parastasului pentru protopopul Aurel Munteanu și pentru toți cei care au pătimit si au fost uciși în urma Dictatului de la Viena, de la a cărui punere în aplicare s-au împlinit 81 de ani, la data de 30 august 2021.

Ceremonia de comemorare a început în sunet de tulnic, specific zonei Tării Moților, titrează Basilica.ro.

În perioada 9-10 septembrie, crucea de la mormântul protopopului martir a fost iluminată în roșu, „ca omagiu celui ce s-a jertfit pe altarul patriei și al credinței, dar și în semn de conștientizare a violențelor la care au fost supuși românii în timpul ocupației horthyste”, a declarat protopopul Dan Lupuțan.

NapocaNews