Endocrinologia este disciplina medicală care se ocupă cu diagnosticarea și tratamentul tulburărilor sistemului endocrin. Sistemul endocrin este compus din glandele endocrine, care generează hormonii.

Hormonii, la rândul lor, reglează funcțiile organismului. Dezechilibrele la nivelul sistemului endocrin provoacă tulburări ale comportamentului alimentar, spre exemplu, bulimia, obezitatea, anorexia, întâlnite cu precădere în rândul persoanelor tinere.

Pentru a beneficia de un consult și un set de analize pentru evaluarea hormonală, apelează la o clinică de endocrinologie Cluj.

De asemenea, oferă-ți investigații de imagistică detaliate, non-intruzive cu ultrasunete, necesare pentru monitorizarea afecțiunii tale printr-o ecografie mamara Cluj.

Prima vizita la medicul endocrinolog? La ce anume să te aștepți

Informațiile utile la prima vizită pentru medicul endocrinolog sunt atât cele referitoare la vârstă, istoric medical familial, ultimele analize făcute, cât și detalii despre locul în care a copilărit sau domiciliul actual pentru a afla dacă aparții unor zone cu carențe de iod. După discuția generală, medicul procedează la consult: palpare, verificarea tensiunii și a inimii.  

Tiroida joacă un rol important pentru întregul organism, astfel, orice informație este importantă. Se recomandă pacienților păstrarea unui dosar organizat cronologic cu toate testele, scrisorile, actele medicale, etc. 

Câte de des trebuie efectuat un control endocrinologic?

Ca regulă, acesta trebuie făcut o dată la 2 ani. În cazuri specifice, trebuie consultat medicul endocrinolog atunci când: femeia plănuiește o sarcină și dorește informații despre fertilitate, ori dacă media de vârstă a pacienților este de minim 60 de ani. În acest caz, sfatul specialiștilor este ca pacientul să solicite un nou consult o dată la un an.

Tulburările glandei tiroide pot fi transmise genetic?

Dacă o rudă de gradul I suferă de tulburări tiroidiene autoimune, există un risc major să moștenim și noi această afecțiune.   

Pentru a preveni afecțiunile glandelor, sau pentru a stabili un diagnostic clar, există o serie de investigații specifice:

  • Control endocrinologic

Acest pas constă într-o discuție cu pacientul, examinare generală, locală și palparea tiroidei.

  • Ecografie tiroidă

Este o metodă bazată pe ultrasunete, prin care se stabilește mărimea glandei tiroide. Cu ajutorul ecografiei se pot depista nodulii. Această investigație este una non-intruzivă. Medicul va utiliza o sondă pe pielea pacientului și un gel care ajută la afișarea ultrasunetelor sub forma unor imagini pe un ecran.

  • Consult pentru greutate și stabilirea unei diete

Bolile endocrine se manifestă și prin fluctuațiile de greutate. Altfel spus, dacă pierzi kilograme sau te îngrași brusc, fără a-ți schimba stilul de viață, acest lucru indică o disfuncție a sistemului endocrin. 

Afecțiunile glandelor sunt ceva obișnuit în special la vârsta adolescenței, iar frecvența lor crește odată cu înaintarea în vârstă. De aceea este important să acorzi atenție simptomelor care acuză prezența unei astfel de tulburări.

Apelează la un specialist endocrinolog dacă ai următoarele simptome: oboseală, palpitații, anxietate, foame și senzație de sete excesivă,  somnolență, constipație, infertilitate, acnee, roșeață la nivelul pielii, piele uscată, creștere în greutate, tulburări ale ciclului menstrual, intoleranță la rece, hipertensiune arterială la persoanele tinere, răgușeală, etc.

NapocaNews