Centrul pentru Controlul și Prevenirea Bolilor (CDC) din SUA recomandă persoanelor imunocompromise care au primit vaccinurile anti-Covid de la Pfizer sau Moderna să facă și a patra doză. Cei peste 18 ani care „sunt imunocrompromiși într-o formă moderată sau severă” și au primit deja trei doze ale unui vaccin ARNm pot beneficia și de o a patra doză, la minimum șase luni de la ultima.

CDC a autorizat doza trei pentru persoanele imunocompromise de peste 18 ani în august, după ce studiile au arătat că indivizii care au diverse afecțiuni grave nu dezvoltă un răspuns imun complet după primele două.

Un studiu realizat de Johns Hopkins University în vară indica faptul că persoanele imunocompromise au un risc de spitalizare de 485 de ori mai mare în cazul în care se infectează cu SARS-Cov-2.

Categoria de persoane imunocompromise care pot primi doza patru include bolnavii care sunt tratați pentru cancer de sânge sau pentru diverse tumori, cei care au primit transplanturi sau celule stem, bolnavi de SIDA, sau cei cărora li se administrează corticosteroizi sau alte medicamente care le pot inhiba sistemul imunitar, scrie SmartRadio.

Coordonatorul campaniei naționale de vaccinare, Valeriu Gheorghiţă, a explicat, la Digi24, care sunt categoriile de persoane cărora le este recomandată o schemă inițială de trei doze de vaccin anti-Covid, la care se adaugă și un rapel, o a patra doză, după șase luni.

„În aceste situații, persoana respectivă va avea o recomandare de la medicul specialist, se va prezenta la centrul de vaccinare și va primi o schemă cu trei doze: la momentul zero, la trei săptămâni (Pfizer) sau o lună (Moderna) și la încă o lună, indiferent de tipul de vaccin despre care vorbim.

Este foarte probabil ca aceste persoane care primesc de la început trei doze, să aibă și ele nevoie, după 6 luni, de un rapel. Obiectivul primelor trei doze este de a crește răspunsul inițial, nu neapărat de a asigura o protecție mai de durată. S-a observat că cei din aceste categorii, după două doze de vaccin aveau un răspuns imun în anticorpi estimat la 40%-50%, spre deosebire de celelalte categorii de persoane, cu peste 80%-90%.

A cincea doză e în analiză?

NapocaNews