Petre Sbârcea, fostul dirijor care a condus orchestra Filarmonicii de Stat Sibiu în primul turneu internațional, acum 40 de ani, a decedat. Vestea tristă a fost primită chiar în ajunul celui mai amplu turneu european.

Filarmonica de Stat Sibiu a transmis un ultim mesaj ca omagiu adus maestrului: „Filarmonica de Stat Sibiu își ia rămas bun cu mare regret de la maestrul Petre Sbârcea! Îi vom purta mereu o adâncă recunoștință pentru întreaga sa contribuție la transformarea Filarmonicii sibiene într-o instituție muzicală de prim rang.”
Discipol al lui Sergiu Celibidache și Antonin Ciolan, Petre Sbârcea a fost director și dirijor principal al Filarmonicii de Stat Sibiu în anii 1976-1990, apoi dirijor principal până în 2012, dar și cel mai longeviv director al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, timp de 9 ani, dirijor titular al Operei Naționale Române din Cluj-Napoca, invitat permanent al unor orchestre din Germania, Ungaria, Italia, Austria, Franța, Belgia, Olanda, Rusia etc., profesor universitar la Academia de Muzică Cluj.


Petre Sbârcea a fost cel care a dirijat Filarmonica sibiană la primul turneu, susținut în 1981, în Corsica, cu ocazia inaugurării Operei din Bastia. Distins cu Ordinul Cultural al României și Ordinul Național Serviciul Credincios în grad de Cavaler, maestrul Sbârcea a primit în 2009 și titlul de cetățean de onoare al orașului Sibiu, însoțit de o diplomă, o medalie aniversară și cheia orașului.
Pentru meritele maestrului atât personale, cât și profesionale de excepție, Sibiul cultural îi va păstra o frumoasă amintire.

NapocaNews