Imediat după respingerea de către Parlament a Guvernului monocolor USR cu premier Dacian Cioloș, liderul PNL Florin Cîțu a spus miercuri că este nevoie de „compromisuri” pentru ieșirea din criză și a deschis larg poarta negocierilor cu PSD: el a spus că liberalii sunt gata de discuții cu toate partidele parlamentare „cu excepția AUR”.

Din partea PSD, în timpului ședinței dedicate votului de învestitură a Guvernului, liderul PSD Marcel Ciolacu a cerut o discuție între șefii de partide pentru a instala „urgent” un nou Guvern. „Gata cu politica! Nu se mai poate aşa. Trebuie să facem altceva, trebuie ca politicienii să facă un pas în spate şi să aducem specialişti şi experţi în sănătate care să vină urgent cu un proiect prin care să reducem numărul de morţi”, a spus social-democratul.

Liderul senatorilor PNL, Daniel Fenechiu, a fost primul lider liberal care a vorbit explicit despre o formulă de asociere PNL + PSD. „În ipoteza în care USR-ul va refuza refacerea coaliţiei, cred că este obligatorie o discuţie cu PSD, iar paleta de discuţii poate porni de la un Guvern minoritar şi poate merge până la un Guvern asumat”, a declarat acesta, cu mențiunea că prima opțiune a liberalilor este o guvernare cu USR.

Ulterior, într-o emisiune la TVR 1, liderul interimar al Camerei Deputaților, Florin Roman (PNL) și președintele Consiliului Național al PSD, Vasile Dîncu (PSD), au căzut de acord că între cele două forțe politice ar putea funcționa un „armistițiu” pentru ca țara să depășească criza.

Roman a spus că liberalii se gândesc la o formulă de colaborare cu PSD. „Eu văd un Guvern cu oameni responsabili și buni specialiști. Deocamdată, cei mai buni specialiști i-au dat PNL și PSD pe funcții ministeriale”, a indicat el.

Dîncu a spus că deși e improbabil, nu e imposibil să funcționeze o formulă atipică: nu alianță, ci un fel de coabitare.

„În momentul acesta este foarte greu de închipuit o astfel de formulă, chair daca într-o situație excepționala nu e bine să spui că n-ar putea să funcționeze. Noi nu avem nicio înțelegere, niciun târg cu PNL, ca atare nu există condiții în acest moment. Sigur că în politică nu e bine sa spui niciodata, ‘never say never’ cum spune englezul, dar acest lucru în acest moment nu este previzibil. S-ar putea face o coaliție, probabil în care să participe și specialiști, eventual un alt tip de coalitie pentru că nu știu daca USL se mai poate reinventa”, a zis liderul CN al PSD.

El a remarcat că PNL a lăsat totuși loc de negociere cu USR.

„Am vazut azi că PNL și UDMR au rămas în bănci și au rămas în expectativa unei alianțe viitoare cu USR, nu au vrut sa îi jigneasca. Asta înseamnă că avem încă perspectiva unei alianțe refăcute. Daca se va ajunge la o alta situație, vom discuta altfel”, a indicat Dîncu.

Florin Roman a intervenit spunând că el vorbește de un moratoriu între partide pe 6 luni.

„Eu vorbesc de o perioadă de armistițiu. Romania este într-un război pandemic, economic, politic. Dacă ne mai gandim și la țară și nu ne uităm doar la procente, e nevoie de un armistițiu, e nevoie de Guvern plin pe 6 luni, să trecem iarna, pandemia, să luam primele tranșe PNRR și apoi avem timp destul să ne războim politic”, a declarat liberalul.

NapocaNews