România riscă să alunece pe latura populist-naționalistă pentru că în periodele de criză majoră, partide precum AUR profită cel mai mult, a declarat la Digi24 sociologul Gelu Duminică.

„România a mai avut forțe naționalist-extremiste, dar au avut momente de creștere când era o degringoladă politică. Același lucru se întâmplă cu AUR.

Ce rămâne în România după pandemie? Divizarea rămâne și va fi accentuată. Riscăm să alunecăm pe latura extremismului major și populist-naționalistă. Eu am spus din martie 2020 când nu părea că există riscul ca extremismul să intre în Parlament.

Nu m-ar mira ca AUR să fie partidul numărul doi și să facă parte din guvern în viitor.

În primăvară vor fi primele mari deconturi, tensiuni sociale. În momente de criză astfel de partide profită. Cineva va trebui să deconteze. Instabilitatea politică va face imposibilă luarea unor măsuri ferme.

Mereu, în perioade de criză, clivajele se adâncesc. Dacă în perioada de acalmie lucrurile au fost gestionate, există reala posibilitate să nu mai poată fi gestionate. Vor fi forțe politice care vor băga bățul prin gard, nu doar AUR.

România are cea mai antieuropeană atitudine a sa din 2007 încoace”, a declarat Gelu Duminică, la Digi24.