Universitatea ”Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca (UBB), în calitate de coordonator, împreună cu Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Materialelor (INCD-FM), în calitate de partener, va elabora, în perioada 2021-2023, Strategia pentru dezvoltarea capabilităților naționale în domeniul comunicațiilor cuantice (QTSTRAT).

          Tehnologiile cuantice reprezintă o nouă paradigm asumată de Uniunea Europeană, cu potențial revoluționar în știință, societate și economie (https://digital-strategy.ec.europa.eu/en/policies/quantum-technologies-flagship).

Spre exemplu, rețelele de telecomunicații cuantice și de internet securizat cuantic sunt în strânsă legătură cu securitatea cibernetică, care grevează obligatoriu orice segment care implică o componentă de digitalizare.

„UBB are cei mai buni specialiști în elaborarea de planuri strategice/ strategii, în diverse domenii, care, împreună cu experții de top din zona “quantum technologies” din UBB și țară (inclusiv din alte instituții care nu sunt acum parte a consorțiului declarat câștigător, dar care au o expertiză avansată utilă proiectului), vor propune o Strategie prin care nu doar să implementăm performant în țară noile tehnologii cuantice, dar care să transforme România într-un actor important în acest domeniu la nivel european și internațional”, declară rectorul UBB, prof.univ. dr. Daniel David.

Radu Ștefan