Directorul general al Ministerului Sănătății, prof. Nachman Ash, spune că israelienii vor trebui să primească o a patra doză a vaccinului anti-Covid-19 cândva în viitor, pe măsură ce nivelurile de anticorpi scad. „Este probabil o chestiune de timp, iar întrebarea este cât timp. Dacă [protectia vaccinului] durează un an, am fi încântați… În orice caz, probabil că nu va dura mulți ani și va trebui să continuăm să ne vaccinăm din când în când. Sper să fie un an sau mai mult”, a spus el.

Ministerul a raportat sâmbătă seara că valoarea R a coronavirusului din Israel – care indică câți oameni, în medie, infectează un singur purtător de virus – a depășit 1 pentru prima dată după câteva luni.

Numărul de reproducere a virusului, sau valoarea R, a ajuns la 1,02, ceea ce indică faptul că pandemia ar putea reveni în Israel după săptămâni de declin constant.

Prof. Ash spune că țara ar putea fi nevoită să reintroducă unele restricții care au fost ridicate recent, pe fondul reapariției alarmante a cazurilor de coronavirus. Însă nu există niciun motiv de panică, menționează el.

Premierul Naftali Bennett a declarat duminică că guvernul său nu intenționează să reimpună măsuri anti-Covid pe timpul iernii. Cele mai multe cazuri noi sunt raportate în rândul copiilor care nu sunt încă eligibili să se vaccineze împotriva agentului patogen, ceea ce arată că „Israelul se poate confrunta cu un mini-val centrat în jurul copiilor”.

Prim-ministrul a mai spus că Israelul lucrează pentru a procura tratamente anti-Covid-19, cum ar fi pastilele antivirale de la Merck sau Pfizer, dar a menționat că preferă să prevină boala decât să o trateze.